17.10.14

Καραγιαννίδης: Επικίνδυνη η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου "Μ. Αλέξανδρος"...

Χρ. Καραγιαννίδης: Επικίνδυνη η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Μ. Αλέξανδρος 
Τον κίνδυνο επιβαρύνσεων στους ταξιδιώτες από την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση του – κερδοφόρου μέχρι σήμερα - αεροδρομίου "Μ. Αλέξανδρος" επισημαίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης, σε...
ερώτησή του προς τους υπουργούς Υποδομών και Οικονομικών. Επισημαίνει, δε, και τους κινδύνους για την εθνική άμυνα, καθώς το εν λόγω αεροδρόμιο έχει και στρατιωτική χρήση.
Αναλυτικά η ερώτηση και η αίτηση κατάθεσης εγγράφων από τον Χρ. Καραγιαννίδη:
Θέμα: Σχετικά με την επερχόμενη ιδιωτικοποίηση του Κρατικού Αερολιμένα Καβάλας «Μέγας Αλέξανδρος».
Ο Κρατικός Αερολιμένας Καβάλας «Μέγας Αλέξανδρος», που είναι εγκατεστημένος στην ευρύτερη περιοχή της κοινότητας Αγιάσματος- 3χλμ από τον οικισμό Αγιάσματος- του δήμου Νέστου. Στο ακίνητο που φιλοξενείται ο αερολιμένας υπάρχει επίσης νατοϊκή βάση, ενώ φιλοξενούνται ταυτόχρονα οι εγκαταστάσεις της σχολής «Εγνατία Αβιέισον».
Η πιο πρόσφατη αναβάθμιση του αεροδιαδρόμου έλαβε χώρα το έτος 2009.Το αεροδρόμιο εξυπηρετεί 200.000 ταξιδιώτες και το επιχειρησιακό πλάνο της Υ.Π.Α. παρουσιάζει το αεροδρόμιο κερδοφόρο. Φέτος παρουσίασε αύξηση κατά 15% σε πτήσεις εσωτερικού και 7% στις πτήσεις εξωτερικού, ενώ διαφαίνεται προοπτική περαιτέρω αύξησης σε πτήσεις κυρίως προς τη Ρωσία, η οποία θα καταγραφόταν και φέτος, εάν δεν υπήρχε το εμπάργκο. Αυτή τη στιγμή το αεροδρόμιο όπως και όλα τα περιφερειακά δεν επιβαρύνει το ναύλο με τέλη. Ενοικιάζει σε προσιτές τιμές τους χώρους του στις αεροπορικές εταιρίες και στους ιδιώτες που δραστηριοποιούνται σε αυτό και διευκολύνει τους αγρότες για τη μεταφορά των προϊόντων από αυτό κάτι που θα μπορούσε να γίνεται σε μόνιμή βάση. Το αεροδρόμιο «Μ. Αλέξανδρος» είναι μια κερδοφόρα υποδομή του ελληνικού κράτους, χωρίς ωστόσο να επιβαρύνει με πρόσθετα τέλη όσους μετακινούνται μέσω αυτού, στην προσπάθειά του να συνεισφέρει στην ανάπτυξη του τοπικού τουρισμού και των ευρύτερων οικονομικών δραστηριοτήτων της περιοχής, κάτι που γίνεται σε όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.
Η επαπειλούμενη ιδιωτικοποίησή του θα επιφέρει πρόσθετες επιβαρύνσεις στους ταξιδιώτες, πρόσθετα τέλη στην παροχή υπηρεσιών του αεροδρομίου και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σ' αυτό. Κάτι τέτοιο θα επιφέρει ενδεχομένως μείωση της κίνησης του αεροδρομίου και κατ΄ επέκταση της τουριστικής κίνησης της περιοχής, ενώ εγκυμονεί εργασιακή αβεβαιότητα για τους εργαζόμενους σε αυτό.
Ταυτόχρονα, ο έλεγχος του αεροδρομίου από ιδιώτες ενέχει σοβαρούς κινδύνους και για την εθνική άμυνα, δεδομένου ότι το αεροδρόμιο Μ. Αλέξανδρος έχει και στρατιωτική χρήση.
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: