7.10.14

«Καμπανάκι» Τσίπρα για πολιτικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα...


Οδηγίες στους ομιλητές του τριημέρου για την ψήφο εμπιστοσύνης να αξιοποιήσουν την ομιλία του στη ΔΕΘ, τις πρόσφατες προτάσεις νόμου, τις τροπολογίες και την παρέμβαση στο Ασφαλιστικό, έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, στη σύντομη παρέμβασή του, στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος εμφανίστηκε ως...
υπέρμαχος της μη πόλωσης και του προγραμματικού λόγου από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, στη λογική προκρίματος προγραμματικών δηλώσεων μίας κυβέρνησης της Αριστεράς.

Ο κ. Τσίπρας χτύπησε «καμπανάκι» για πολιτικές διεργασίες και εξελίξεις το επόμενο διάστημα, υποστηρίζοντας ότι τίποτα δεν έχει κριθεί.

Αναφερόμενος στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, υποστήριξε ότι μοιάζει να είναι συνταγμένο από μία οιωνεί αντιπολίτευση, που γνωρίζει ότι δεν θα το εφαρμόσει αυτή και παραμένει παράλληλα πιστό στις δεσμεύσεις του μνημονίου.

Μιλώντας για το χρέος, επανέλαβε όσα είπε στο φεστιβάλ νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, ότι βασική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το «κούρεμα» του μεγαλύτερου μέρους και η αποπληρωμή με ρήτρα ανάπτυξης του υπόλοιπου κομματιού, με τον διάλογο, πάντως, να επεκτείνεται σε όλες τις άλλες εκδοχές των τελευταίων ημερών που θεωρείται ότι μπορούν να βοηθήσουν, αλλά δεν αποτελούν εναλλακτικές προτάσεις…

Στη συνεδρίαση της ΚΟ που διήρκεσε περί τις 3,5 ώρες με περίπου 22 βουλευτές να παίρνουν τον λόγο, το τριήμερο της συζήτησης επί της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση παρουσιάστηκε ως μία ευκαιρία για να ξετυλίξουν τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και μέσα από την ανάλυση των θέσεων σε όλους τους τομείς να αποτελέσει πρόκριμα προγραμματικών δηλώσεων μίας κυβέρνησης της Αριστεράς, χωρίς βεβαίως να λείπουν οι ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην παρούσα πολιτική, αλλά και χωρίς να επιδιώκουν την πόλωση.

«Στην πραγματικότητα, αντιστρέφουμε το μοντέλο που ακολουθούσαμε ως πέρσι με την πρόταση μομφής, γιατί επί θύραις βρίσκονται σοβαρές εξελίξεις», έλεγαν λίγο αργότερα στελέχη του προεδρείου της ΚΟ.


Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η κίνηση της κυβέρνησης έγινε για να κερδίσει χρόνο, προεξοφλώντας όμως ότι αυτό δεν θα γίνει, ενώ θυμίζουν ότι η κυβέρνηση είχε μπροστά της τον προϋπολογισμό που ενέχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης.

Επιτίθενται στον πρωθυπουργό για την πρωτοφανή απουσία του από την έναρξη της συζήτησης, κάνοντας λόγο για υποβάθμιση του κοινοβουλίου και για «επιλογή» και όχι αναγκαία εξέλιξη, αφού θα μπορούσε να αποφασίσει άλλη ημερομηνία συζήτησης επί της ψήφου εμπιστοσύνης, π.χ. από την Παρασκευή οπότε επιστρέφει έως την Κυριακή.

«Εμείς θα κάνουμε κάθε προσπάθεια να αναβαθμίσουμε τη συζήτηση», λένε, σημειώνοντας ότι ως αύριο θα έχουν συνεδριάσει περί τις 20 ΕΚΕ, με τους επικεφαλής να παίρνουν όλοι ει δυνατόν τον λόγο.

Αναφερόμενοι στο προσχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης, εκτιμούν ότι τους δίνει τη δυνατότητα για κριτική, αφού είναι φτιαγμένο σαν να το έχει συντάξει η αντιπολίτευση, με γενικολογίες και άνεση ως να πρόκειται να το εφαρμόσει άλλος και χωρίς να είναι καν σε γνώση της τρόικας.

Αφήνουν, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων ως αυτό να γίνει σχέδιο προϋπολογισμού και να ψηφιστεί τον Δεκέμβριο.

Σημειώνοντας δε, ότι είναι «κομμένο και ραμμένο» στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων, υποστηρίζουν ότι καταργεί την φιλολογία περί κατάργησης του μνημονίου, μιλώντας αντίθετα για «μνημονιακό καθεστώς με δεσμεύσεις στο διηνεκές».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξουν στη συζήτηση και το θέμα του χρέους, επιμένοντας στην αποκοπή του μεγαλύτερου μέρους του και την ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του υπολοίπου, μη απαντώντας πάντως στην προσπάθεια πόλωσης που διαβλέπουν από την ΝΔ.

Μιλούν για «αυτογκόλ» της κυβέρνησης, μη αποκλείοντας ως και προσπάθειά της για «φυγή προς τα εμπρός» με εκλογές πριν από τους 180, εφόσον τα νέα της τρόικας στις 28 Οκτωβρίου δεν είναι καλά για αυτήν.

Οι ίδιοι δεν συνδέουν τις δύο διαδικασίες της ψήφου εμπιστοσύνης και της προεδρικής εκλογής, εγκαλούν όμως την κυβέρνηση που το έκανε, σημειώνοντας ότι η αριθμητική λογική των 180 θα προϋπέθετε τώρα τη διαμόρφωση μίας δυναμικής που δεν βλέπουν.

«Κακώς συνέδεσαν τις δύο διαδικασίες όταν είχαν μπροστά τους τον προϋπολογισμό», λένε…

Δεν υπάρχουν σχόλια: