24.10.14

Αμφίπολη: Κοντά στη λύση του μυστηρίου...

Κορυφώνεται η αγωνία για τα "μυστικά" που κρύβει ο τύμβος στην Αμφίπολη. Οι κακές καιρικές συνθήκες υποχρέωσαν την...
ανασκαφική ομάδα να σταματήσει τις εργασίες, ενώ την ίδια ώρα τα σενάρια για τον "ένοικο" ή τους "ενοίκους" δίνουν και παίρνουν. 

Χθες η διακεκριμένη ακαδημαϊκός Ελένη Αρβελέρ πυροδότησε νέο γύρο συζητήσεων για το ποιος μπορεί να βρίσκεται θαμμένος στο εντυπωσιακό ταφικό μνημείο. 

Στη σύντομη μελέτη της "Εικασίες, Βεργίνα-Αμφίπολη" η διάσημη βυζαντινολόγος καταθέτει την πλέον εύλογη -κατά την άποψή της- υπόθεση: Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και σε συνδυασμό με τις ιστορικές πηγές, μια προσωπικότητα με τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες θα μπορούσε να είχε οραματιστεί και παραγγείλει ένα ταφικό μνημείο όπως αυτό της Αμφίπολης.

Για την κυρία Αρβελέρ, πάντως, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το μνημείο στον Τύμβο Καστά είναι αφιερωμένο σε πρόσωπο -ή πρόσωπα- τα οποία σχετίζονταν άμεσα με την Αμφίπολη. Και αυτά θα μπορούσαν να είναι, είτε οι τρεις ναύαρχοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου (Νέαρχος, Πολυπέρχων, Λαομέδων) ή ο Κάσσανδρος, ο οποίος και ανέδειξε την πρώην αθηναϊκή αποικία σε σπουδαίο κέντρο της Μακεδονίας.

Διακόπηκε η ανασκαφή

Χθες η ομάδα της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη υποχρεώθηκε να σταματήσει τις εργασίες, λόγω καταιγίδας που ξέσπασε στην περιοχή της Αμφίπολης. 

Ωστόσο, δεν αποκλείεται σήμερα –εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες- να ανακοινωθούν νέες και πιθανότατα πολύ σημαντικές λεπτομέρειες για την ανασκαφή. 

Τα τελευταία ευρήματα ήταν εντυπωσιακά. Μετά την πλήρη αποκάλυψη του ψηφιδωτού με την Αρπαγή της Περσεφόνης την περασμένη εβδομάδα, την Τρίτη εντοπίστηκε και το κεφάλι της μιας από τις Σφίγγες, αλλά και μεγάλα κομμάτια από τη δίφυλλη μαρμάρινη θύρα που σφράγιζε την πρόσβαση προς τον τρίτο θάλαμο. 



Οι αρχαιολόγοι προχώρησαν στον τρίτο θάλαμο και βρήκαν το κατώφλι του χώρου με κυρτές βαθύνσεις, για την ένθεση των μεταλλικών τροχιών που διευκολύνουν την κίνηση των μαρμάρινων θυροφύλλων.


Ο όγκος χώματος που υπάρχει στον τρίτο θάλαμο, πίσω από την μαρμάρινη θύρα, είναι τεράστιος, αναγκάζοντας τους αρχαιολόγους να προχωρήσουν βήμα-βήμα τις εργασίες. Από την τομή που έγινε στο χώρο εντοπίστηκαν πλάκες από πωρόλιθο με τις οποίες ήταν στρωμένο το δάπεδο. 


Στην ανατολική πλευρά της τομής το δάπεδο φαίνεται ότι έχει υποστεί καθίζηση, ενώ δυτικότερα το δάπεδο είναι κατεστραμμένο και οι λίθοι του πεσμένοι στο εσωτερικό της τομής.


Τα ευρήματα αυτά προκαλούν εύλογη ανησυχία για το αν οι πιθανοί τυμβωρύχοι έφθασαν έως τον νεκρικό θάλαμο ή όχι. 

Οι ενδείξεις και η προϊστορία των ανασκαφών σε μακεδονικού τύπου τάφους κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι το μνημείο δεν συνεχίζεται ακόμη για πολύ και ότι μέσα στα επόμενα μέτρα θα βρεθεί ο νεκρικός θάλαμος...
real.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: