24.10.14

Αβεβαιότητα και «κριτική»...

Αφού η κυβέρνηση έφαγε μεγαλοπρεπή τούμπα στις αγορές όταν ύψωσε τη σημαία του success story επιχειρώντας πρόωρη κι ανεξέλεγκτη έξοδο από το Μνημόνιο, τώρα κινδυνολογεί λέγοντας πως...
«εκεί που εμείς οι Μνημονιακοί αποτύχαμε, ο ΣΥΡΙΖΑ με την αυθαιρεσία, τη μονομέρεια και το βολονταρισμό του θα καταστρέψει τη χώρα βυθίζοντάς την στην αβεβαιότητα».

Στην επίσημη κριτική που ασκείται στον ΣΥΡΙΖΑ για το... αυτοκτονικό «κούρεμα» του χρέους προστίθεται και η λάθος στρατηγική της τόνωσης των μισθών και της κατανάλωσης που, όπως λένε, θα τροφοδοτήσει τα εισαγόμενα και τα ελλείμματα αναζωπυρώνοντας τις αιτίες της κρίσης.

Εχοντας κάνει ήδη μία πρώτη κριτική στις ατέλειες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, αξίζει τώρα να ασχοληθούμε και με την κριτική της «κριτικής».

Οι αγορές φοβούνται δύο πράγματα: την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα. Την πολιτική αβεβαιότητα τη γεννά η ακυβερνησία, δηλαδή η αδυναμία άσκησης οικονομικής πολιτικής. Την οικονομική αβεβαιότητα τη συνδέουν άμεσα με τη βιωσιμότητα του χρέους και της διαχείρισής του, δηλαδή την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής. Οταν μετά τις ευρωεκλογές οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων εκτινάχτηκαν από 8% σε 11,5%, αυτό συνέβη όχι από το φόβο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά μιας πιθανής ακυβερνησίας την οποία όμως ξεπέρασε τότε η κυβέρνηση πατώντας στα πρωτογενή πλεονάσματα και πιπιλώντας την καραμέλα του success story με συνέπεια να πέσουν οι αποδόσεις στο 5,5%. Με την ταχεία όμως απώλεια της κοινωνικής βάσης και της πολιτικής στήριξης η κυβέρνηση πανικοβλήθηκε κι επιχείρησε την πρόωρη ηρωική έξοδο από το Μνημόνιο με συνέπεια οι αποδόσεις να φθάσουν στο 9% και σήμερα να παραμένουν στο 7,5% παρά την πυροσβεστική παρέμβαση της Ε.Ε. και την κυβερνητική υποταγή στη γραμμή των πιστωτών.

Αν φοβήθηκαν κάτι οι αγορές ήταν την ακυβερνησία που υποδήλωνε ο κυβερνητικός πανικός κι η συνακόλουθη τυχοδιωκτική στροφή στην άμεση μονομερή έξοδο...

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο του Κώστα Καλλωνιάτης πατήστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: