28.10.14

Αναθεωρημένοι προϋπολογισμοί Γαλλίας & Ιταλίας...

 
...μετά τις πιέσεις των Βρυξελλών...
Αναθερωρημένους προϋπολογισμούς για το 2015 θα καταθέσουν στην Κομισιόν η Γαλλία και η Ιταλία, στους οποίους θα περιλαμβάνονται μεγαλύτερες...
δημοσιονομικές περικοπές. Σημειώνεται ότι οι δυο χώρες είχαν υποσχεθεί στις Βρυξέλλες δαπάνες τις οποίες δεν εμφάνισαν στους προϋπολογισμούς τους με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απειλεί να τους απορρίψει. 
Στον απόηχο της δυσαρέσκειας αυτής για τα ελλείμματα που προβλέπουν τα προσχέδια των προϋπολογισμών τους, Παρίσι και Ρώμη έστειλαν στον προσωρινό Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Γίρκι Κατάινεν επιστολές με τις οποίες υπόσχονται δημοσιονομικές περικοπές 3,6 ως 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ και 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα.
Η Γαλλία θα βρει τα χρήματα αυτά από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και με ακύρωση φοροαπαλλαγών για επιχειρήσεις, ενώ η Ιταλία μόνο από ακύρωση φοροαπαλλαγών.
Ο Επίτροπος χαιρέτισε τη «δημιουργική» κίνηση της Γαλλίας και της Ιταλίας, αποσαφηνίζοντας όμως πως το αποτέλεσμα της αξιολόγησης των προϋπολογισμών τους «παραμένει ανοιχτό», καθώς οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται.
Η οριστική απάντηση της Κομισόν για τον αν αποδέχεται ή απορρίπτει τους προϋπολογισμούς της δεύτερης και της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης αναμένεται την Τετάρτη. Υπενθυμίζεται ότι εάν η Κομισιόν κρίνει ότι ο προϋπολογισμός μιας χώρας αποκλίνει από τα όρια του Συμφώνου Σταθερότητας τότε μπορεί να επιβάλλει και πολύ υψηλά πρόστιμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: