27.10.14

Τα μέτωπα που θα κρίνουν την αξιολόγηση...

samaras
Παρά τα μηνύματα αισιοδοξίας που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση, τα...
αποτελέσματα των stress tests μένει να κριθούν στην πορεία καθώς η αγορά και οι πολίτες μέχρι στιγμής μόνο λόγια ακούν για την πολυπόθητη ρευστότητα και την έξοδο από την κρίση.

Με πανηγυρικούς τόνους υποδέχτηκε η κυβέρνηση τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών, με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά να τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι «ξεπέρασαν κάθε προσδοκία». Η έκβαση της αξιολόγησης χαρακτηρίζεται από το μέγαρο Μαξίμου άλλο ένα θετικό βήμα στην πορεία της εξόδου από την κρίση.




Ο βηματισμός της κυβέρνησης όμως, παρά τα μηνύματα αισιοδοξίας που προσπαθεί να στείλει ο πρωθυπουργός σε κάθε κίνηση, μόνον σταθερός δεν είναι στην καθημερινή αποτύπωση του κυβερνητικού έργου. Ακόμη και το αποτέλεσμα της τραπεζικής αξιολόγησης θα κριθεί πολιτικά στις ρυθμίσεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίες έχουν κολλήσει στις ενστάσεις της τρόικας αναφορικά με το προστατευτικό πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς. Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ξαναρχίσει η συζήτηση με το τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών και στη συνέχεια να γίνει η τελική αξιολόγηση μέσα στον Νοέμβριο.


Αν δεν υπάρξουν άλλες… τρύπες



Το υπόλοιπο των κεφαλαίων που βρίσκονται στο ΤΧΣ για το τραπεζικό σύστημα (ύψους περίπου 11,4 δισ. ευρώ) μπορεί πλέον να ενταχθεί στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την προληπτική γραμμή στήριξης. Με την προϋπόθεση, πάντα, ότι ο τελευταίος κύκλος των συνομιλιών της κυβέρνησης με την τρόικα δεν θα φέρει στο προσκήνιο άλλες δημοσιονομικές τρύπες. Ο κ. Σαμαράς, στη δήλωση που έκανε για τις τράπεζες, αναφέρθηκε και πάλι στην πορεία «βήμα βήμα» που υπόσχεται για έξοδο από την κρίση, υπογραμμίζοντας ότι «έτσι μόνον δημιουργείται μια νέα Ελλάδα, και υπερήφανη και οικονομικά ισχυρή και κοινωνικά δίκαιη». Πέραν της επισήμανσης του μονόδρομου, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην αμφισβήτηση από την πλευρά της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «αυτή την πορεία δεν επιτρέπεται να την ανακόψει κανείς».



Η κυβέρνηση θέλει να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τα stress tests, θέτοντας ξανά το δίλημμα της σταθερότητας και το δίλημμα αυτό θα μπαίνει πιεστικά σε κάθε βήμα της μέχρι την εκλογή Προέδρου. Πρόγευση του τι θα επακολουθήσει έδωσε η εκπρόσωπος της Ν.Δ., Αννα Ασημακοπούλου, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «έκαναν τα πάντα για να δυσφημήσουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στο εξωτερικό» και στοχοποίησαν «κάθε ενέργεια της κυβέρνησης για διασφάλιση των καταθέσεων». Για «τρομολαγνεία και φτηνές επικοινωνιακές μπαρούφες» κατηγορεί η Κουμουνδούρου την κυβέρνηση, καλώντας την «να επιδείξει την όποια σοβαρότητα της έχει απομείνει». Η επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σε όλα τα μέτωπα, με στόχο να ανακοπεί σε πρώτη φάση η δημοσκοπική του άνοδος και να δημιουργηθούν συνθήκες πολιτικού ντέρμπι ενόψει της αναμέτρησης για την προεδρική εκλογή.



Το πλαίσιο για την κυβέρνηση ορίζεται από το τελικό αποτέλεσμα της εξόδου που επιδιώκει σε συμφωνία με τους εταίρους στην Ε.Ε., την ένταση στις σχέσεις Λευκωσίας-Αγκυρας γύρω από την ΑΟΖ και το Κυπριακό και τη διαχείριση των κοινωνικών προβλημάτων. Στα δύο πρώτα κεφάλαια, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι μπορούν να ισορροπήσουν τις πιέσεις. Στο τρίτο, της καθημερινότητας, όλα τα μηνύματα που παίρνει το κυβερνητικό επιτελείο είναι κάθε μέρα και χειρότερα. Μετά τις παλινωδίες στα φορολογικά (με τον ΕΝΦΙΑ, τις δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα και τις καθυστερήσεις της επιστροφής φόρου), οι καταστροφικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική επέτειναν τον προβληματισμό ως προς τη λειτουργία και τις διαχειριστικές ικανότητες του κυβερνητικού σχήματος. Η καθυστερημένη αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών, Αργ. Ντινόπουλου, και μάλιστα «κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού», θεωρείται από κυβερνητικές πηγές «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».



Η θέση του ήταν επισφαλής μετά το θέμα με τον Κυρ. Μητσοτάκη αλλά και το ζήτημα με τον ΕΔΟΕΑΠ. Τώρα εκτιμάται ότι είναι θέμα ημερών η αντικατάστασή του, με αφορμή την αντικατάσταση του Δ. Αβραμόπουλου.



Οι αποδοκιμασίες κατά Ντινόπουλου



Ο υπουργός Εσωτερικών, μετά την επίσκεψή του στο Περιστέρι (όπου δεν ήταν ούτε ο δήμαρχος Λ. Παχατουρίδης για να τον ενημερώσει) και τις αποδοκιμασίες που δέχτηκε με πλήρη τηλεοπτική κάλυψη, πέρασε σε δεύτερο πλάνο και οι διαδικασίες αποζημιώσεων των πληγέντων και αποκατάστασης των ζημιών προχωρούν μέσω του διυπουργικού οργάνου υπό την εποπτεία του υφυπουργού Εργασίας, Β. Κεγκέρογλου. Ο σχεδιασμός αντιπλημμυρικής προστασίας των συνοικιών που επλήγησαν θα κινηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους ΟΤΑ...
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: