1.10.14

Πολιτικός κατά οικονομολόγου...

 
Χάος μοιάζει να χωρίζει πλέον το μέγαρο Μαξίμου με το υπουργείο Οικονομικών, με τα δύο στρατόπεδα να ακολουθούν διαφορετική στρατηγική στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και με φόντο τις κάλπες. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο επιτελείων εξελίσσονται σε...
μια σκληρή πολιτική κόντρα, με τελείως διαφορετική προσέγγιση στη διαχείριση των συζητήσεων με τους δανειστές, αλλά και των επιδιώξεων που θα πρέπει να προτάσσει η κυβέρνηση.
Η κόντρα κάθε μέρα που περνά λαμβάνει διαστάσεις, με πρωταγωνιστές τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη από τη μία πλευρά και τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Χρύσανθο Λαζαρίδη από την άλλη.
Δύο παλιοί γνώριμοι, οι οποίοι προσεγγίζουν το θέμα της τρόικας από τελείως διαφορετική σκοπιά: Από τη μία πλευρά ο Γκίκας Χαρδούβελης με το μάτι του οικονομολόγου, που δεν θέλει να προχωρεί σε βεβιασμένες κινήσεις, εκτιμώντας ότι η πιστή τήρηση του Μνημονίου θα οδηγήσει σε βάθος χρόνου στις επιδιωκόμενες ελαφρύνσεις.
Από την άλλη ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, με το μάτι του πολιτικού στελέχους (αν και ο ίδιος είναι οικονομολόγος), ο οποίος «διαβάζει» το πολιτικό σκηνικό και διαβλέπει ότι ήρθε η ώρα η κυβέρνηση να ρίξει στο πολιτικό τραπέζι το χαρτί της παροχολογίας, ακόμα και αν δεν έχει εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας.
Αλλωστε, οι συχνές αναφορές του υπουργού Οικονομικών στην ανάγκη να σταματήσει η εκλογολογία, δεν αφορούν μόνο την αντιπολίτευση αλλά και το εσωτερικό της κυβέρνησης και ιδιαίτερα τα κέντρα εκείνα που προτείνουν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
«Παραπληροφορούν»
Ωστόσο, το αρνητικό πολιτικό κλίμα για την κυβέρνηση, με τις δημοσκοπήσεις να εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ σταθερά στην πρώτη θέση και τις πρόωρες εκλογές να παρουσιάζονται ως η μόνη λύση διαφυγής από το αδιέξοδο, έχει οδηγήσει το μέγαρο Μαξίμου σε μια πλειοδοσία φοροελαφρύνσεων, με συνεργάτες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να διακινούν κάθε μέρα πληροφορίες, οι οποίες αφορούν νέες παροχές και μειώσεις φόρων.
Συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών πολλές φορές έχουν εκφράσει την ενόχληση του κ. Χαρδούβελη αναφορικά με τους «κύκλους» του μεγάρου Μαξίμου, οι οποίοι παραπληροφορούν αναφορικά με τις κυβερνητικές επιδιώξεις.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι λίγες ώρες πριν από την έναρξη της διαπραγμάτευσης με την τρόικα ο κ. Χαρδούβελης, εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, έστειλε σαφές μήνυμα με το οποίο ξεκαθάριζε ότι η μόνη πληροφόρηση που ισχύει είναι αυτή από το υπουργείο Οικονομικών και τον ίδιο.
Οι σχέσεις των δύο ανδρών, όπως αναφέρουν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά πρόσωπα και καταστάσεις, δεν υπήρξαν καλές από την πρώτη στιγμή. Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης επιχείρησε από νωρίς να στείλει μήνυμα στον υπουργό Οικονομικών ότι στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα τα ηνία τα κρατά το μέγαρο Μαξίμου.
Στην οδό Νίκης οι πιέσεις έγιναν αντιληπτές από την πρώτη στιγμή, τηρώντας στην αρχή στάση ουδετερότητας και στη συνέχεια ξεκάθαρη θέση αντιπαράθεσης, η οποία κορυφώθηκε στις τριήμερες διαπραγματεύσεις στο Παρίσι, με τις σχέσεις των δύο ανδρών να φτάνουν στο όριο.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: