8.10.14

Έτοιμο να πέσει το Κομπάνι...

 Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων και των εξτρεμιστών στην πόλη Κομπάνι, με τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του διεθνούς συνασπισμού να μην μπορούν να...
αποτρέψουν την τραγωδία.
Η κατάσταση στην τρίτη κουρδική πόλη της Συρίας, η οποία απέχει λίγα χιλιόμετρα από την Τουρκία, έχει άμεση επίδραση στη γειτονική χώρα, όπου τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν χθες (Τρίτη) μεταξύ της αστυνομίας και Κούρδων διαδηλωτών.

armata-tourkika
Τουρκικά άρματα μάχης τηρούν στάση… αναμονής στα σύνορα (Reuters)

Οι Κούρδοι της Τουρκίας κατέβηκαν στους δρόμους καταγγέλλοντας την «απραξία» της Άγκυρας απέναντι στους εξτρεμιστές ισλαμιστές και την άρνησή της να προχωρήσει σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς ώστε να βοηθήσει στρατιωτικά τις μάχες στο Κομπάνι.
Τα πιο αιματηρά επεισόδια σημειώθηκαν στο κουρδικό προπύργιο του Ντιγιάρμπακιρ, στην νοτιοανατολική Τουρκία, όπου οκτώ διαδηλωτές σκοτώθηκαν, γράφει η εφημερίδα «Hürriyet».
Οι δυνάμεις της τάξης κατέστειλαν κάθε διαδήλωση σε άλλες πόλεις της Ανατολίας, προκαλώντας νεκρούς και τραυματίες. Συγκρούσεις επίσης ξέσπασαν μεταξύ Κούρδων μαχητών και πολιτικών τους αντιπάλων, κυρίως του μικρού ισλαμιστικού κόμματος HUDA-PAR.
Πολλές οι υλικές ζημιές, κυρίως σε δημόσια κτίρια και σε γραφεία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αυτοκίνητα έγιναν στάχτη, τράπεζες και καταστήματα λεηλατήθηκαν. Η αστυνομία προχώρησε σε 98 συλλήψεις, μετέδωσε το πρακτορείο Dogan.

isis-flag
Σε περίπτωση που καταφέρουν να κατακτήσουν πλήρως το Κομπάνι, οι εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους θα εξασφαλίσουν τον έλεγχο μιας συνεχόμενης μακράς λωρίδας εδάφους στα συρο-τουρκικά σύνορα


Ουάσινγκτον: «Τρομακτική» μάχη στο Κομπάνι

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφθεί σήμερα (Τετάρτη) το Πεντάγωνο για να συναντηθεί με τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων και να ενημερωθεί για τις αεροπορικές επιδρομές του αμερικανικού στρατού και του διεθνούς συνασπισμού στο Ιράκ και τη Συρία.
Το Κομπάνι έχει γίνει πεδίο «αντάρτικου πόλης», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, του οποίου η ΜΚΟ κάνει λόγο για περισσότερους από 400 νεκρούς, στην πλειονότητά τους μαχητές των δύο στρατοπέδων, από την έναρξη της επιχείρησης των εξτρεμιστών στις 16 Σεπτεμβρίου.

tourkia-diadilosis-kobani
Επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη, όπου διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την απραξία της Άγκυρας (Reuters).

Έκκληση για συμπαράσταση στον λαό της Ροζάβα
Σε συγκέντρωση στα Προπύλαια καλεί σήμερα στις 6 το απόγευμα η Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης σε Τουρκία και Κουρδιστάν, απευθύνοντας έκκληση για συμπαράσταση στον λαό της Ροζάβα, της αυτονομημένης περιοχής στη βόρεια Συρία γνωστής ως Συριακό Κουρδιστάν και ειδικά στην πόλη Κομπάνι που κινδυνεύει να περάσει εξ ολοκλήρου στα χέρια του «Ισλαμικού κράτους» (Ι.Κ.). Στη συγκέντρωση θα συμμετέχει και η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.
Για τους Κούρδους και Τούρκους πολιτικούς πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα, όπως και για τα εκατομμύρια των Κούρδων σε όλο τον κόσμο, όσα συμβαίνουν στο Κομπάνι είναι κάτι πολύ περισσότερο από εικόνα στις ειδήσεις.
«Ο,τι γίνεται σήμερα στην πόλη αυτή, η οποία ακούστηκε για πρώτη φορά στον κόσμο και είναι ένα από τα τρία καντόνια της Ροζάβα, είναι ένα απρόβλεπτο αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία», σημειώνει η ανακοίνωση της Συνέλευσης.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: