17.10.14

"Να σας πω κυρία Κλούνεϊ"...

Προκλητικό δημοσίευμα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα από το βρετανικό The Spectator 
Προκλητικό δημοσίευμα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα από το βρετανικό "The Spectator"...
 Ένα προκλητικό άρθρο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα δημοσίευσε το συντηρητικό βρετανικό περιοδικό «The Spectator». Ο συντάκτης του δημοσιεύματος προτείνει μια...
«συμβιβαστική» λύση για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα, την ανταλλαγή τους με τα δάνεια που έχει χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη χώρα μας, ύψους 187 δισεκ. ευρώ.
Το άρθρο έχει τίτλο, «Να σας πω κυρία Κλούνεϊ. Εάν η Ελλάδα αποπληρώσει τα 240 δισεκατομμύρια δολάρια του δανείου από την ΕΕ, εμείς θα επιστρέψουμε τα Μάρμαρα », και αναφέρει πως μέχρι η Ελλάδα να αποπληρώσει τα δάνειά της θα πρέπει «να αναγνωρίσει το ρόλο που έπαιξε ο Λόρδος Έλγιν στη διάσωση της κληρονομιάς της και να δεχθεί ότι το βρετανικό μουσείο έχει κάνει μια εξαιρετική δουλειά στη συντήρηση των μαρμάρων και την προβολή τους τόσο σε μελετητές όσο και στο κοινό».
Παράλληλα, επισημαίνεται πως η ελληνική κυβέρνηση έδωσε άδεια στον Έλγιν για να απομακρύνει τα Γλυπτά από τον Παρθενώνα προκειμένου να τα σώσει από φθορές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν οι αγρότες.
Το Spectator, μάλιστα, λέει πως σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και γενικότερου χάους, η Ελλάδα θα πρέπει να επικεντρωθεί σε πιο άμεσες ανάγκες από τη διάσωση των γλυπτών, τα οποία αποκαλεί «διακοσμητικές πέτρες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: