12.10.14

ΔΝΤ: Μεγάλη πρόοδος αλλά και μεγάλα εμπόδια στην Κύπρο...




Μεγάλη πρόοδος αλλά και μεγάλα εμπόδια, ο απολογισμός του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το μνημονικό πρόγραμμα της Κύπρου.
Σε αποκλειστική συνέντευξη στο ΡΙΚ ο Μάρκ Λιούις, ο οποίος...
αντικαθιστά την Ντέλια Βελκουλέσκου ως επικεφαλής του Ταμείου για το κυπριακό μνημόνιο, ανέφερε ότι φθάνει σύντομα στην Κύπρο και αφήνει να νοηθεί ότι επίκειται πολύ ευαίσθητη περίοδος για την πορεία των δανειακών υποχρεώσεων της Λευκωσίας.
Στις 20 του Οκτώβρη το ΔΝΤ θα αξιολογήσει την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας. Η Κύπρος, είπε, έχει πετύχει εντυπωσιακή πρόοδο από την αρχή του προγράμματος και οι επιτυχίες στη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, οι βελτιώσεις στα δημόσια οικονομικά και ως αποτέλεσμα η βελτίωση στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν και το δημόσιο χρέος, ήταν καλύτερα από ότι προβλεπόταν. Εν μέρει αυτό αντικατοπτρίζεται και στα οφέλη που έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα, ανέφερε.
Παρόλα αυτά, ο κύριος Λιούις δεν μπορεί να δώσει απάντηση για το τι θα γίνει με την επόμενη δόση, τονίζοντας πως δεν θέλει να κάνει και εικασίες.
Δίνει όμως μια σαφέστατη ένδειξη για τα μεγαλύτερα εμπόδια. «Το ύψος των μή-εξυπηρετούμενων δανείων, δηλαδή των κακών δανείων στο τραπεζικό σύστημα, είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Θέλουμε να δούμε γρήγορη επιστροφή στην ανάπτυξη στην Κύπρο, έναρξη της οικονομικής ανάπτυξης, σε ότι αφορά την ανάπτυξη και εισοδημάτων καθώς και της απασχόλησης. Για να γίνει αυτό, πρέπει και οι τράπεζες να αρχίσουν να δανείζουν στην οικονομία. Το πρόβλημα είναι ότι αν οι τράπεζες δεν παίρνουν πίσω εκείνα που δανείζουν, δεν μπορούν να δανείζουν. Και αυτό δεν είναι καλό για την ανάπτυξη», ανέφερε.
Μέρος του πάζλ των μή-εξυπηρετούμενων δανείων, είναι βέβαια και το κοινωνικά εκρηκτικό πρόβλημα των εκποιήσεων, με τον επικεφαλής του ΔΝΤ για το Κυπριακό μνημόνιο, να εκφράζει την ελπίδα ότι θα βρεθεί λύση σύντομα ώστε το πρόγραμμα να εφαρμοστεί συνολικά.
Πολύ σημαντική για την επιστροφή της αξιοπιστίας στο κυπριακό οικονομικό περιβάλλον, χαρακτηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την ενίσχυση της κεφαλαιουχικής επάρκειας της Τράπεζας Κύπρου και την προσέλκυση ξένων καταθέσεων.
Η Τράπεζα Κύπρου, είπε ο κύριος Λιούις, έχει πρόσφατα προσελκύσει νέο κεφάλαιο, το ύψος του οποίου είναι σημαντικό και αυτό αντικατοπτρίζει σίγουρα την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών, οι οποίοι μελετούν την ποιότητα του κεφαλαίου που κατατέθηκε στην τράπεζα. «Αυτό δεικνύει ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στην κυπριακή οικονομία και τις μελλοντικές της προοπτικές».


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: