25.10.14

Το σκανδαλιστικό παρελθόν της βρετανικής πρεσβείας στο Παρίσι...

Το σκανδαλιστικό παρελθόν της βρετανικής πρεσβείας στο Παρίσι 
Εδώ και ακριβώς δύο αιώνες αποτελεί την κατοικία του βρετανού πρέσβη στο Παρίσι. Ωστόσο το μεγαλοπρεπές Οτέλ ντε Σαρός, στο νούμερο 39 της οδού Φομπούρ-Σεν Ονορέ, δεν είναι μόνο η...
διπλωματική έδρα των Βρετανών στην Πόλη των Φώτων από το 1814, αλλά αποτελεί κι ένα υπέροχο κτίριο που κρύβει μπόλικη… σκανδαλιστική ιστορία.
Η έπαυλη, που χτίστηκε το 1720 από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Αντουάν Μαζίν κοντά στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, αρχικά αποτέλεσε την πρεσβεία της Πορτογαλίας και κατόπιν την μόνιμη κατοικία του αυστριακού πρέσβη στο Παρίσι.

Ωστόσο, το 1803 την αγόρασε η Πολίν Βοναπάρτη, αδερφή του Ναπολέοντα και κατόπιν σύζυγος του Ιταλού πρίγκιπα Καμίλο Μποργκέζε. Στα ένδεκα περίπου χρόνια που η Πολίν Μποργκέζε κατοικούσε στο Οτέλ ντε Σαρός, το υπηρετικό της προσωπικό είχε γίνει μάρτυρας διάφορων… γαργαλιστικών σκηνών: η τότε νεαρή, μόλις 23 ετών, πριγκίπισσα συνήθιζε να κυκλοφορεί γυμνή στις δεξιώσεις της, ώστε οι προσκεκλημένοι να θαυμάζουν τα κάλλη της, ενώ ένας «υπέροχος μαύρος άνδρας», όπως αναφέρει το σχετικό αφιέρωμα της εφημερίδας Guardian, την κουβαλούσε όταν έμπαινε ή έβγαινε από το μπάνιο της, ενώ όταν κρύωνε ζέσταινε τα πόδια της μέσα στο… ντεκολτέ μίας γυναίκας που ήταν ξαπλωμένη στο πάτωμα.

Η διακόσμηση του σπιτιού παραμένει σχεδόν ίδια, έχοντας διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό τα «βαριά» έπιπλα που είχε επιλέξει η εκκεντρική Πολίν. Μάλιστα, ο ίδιος ο Ναπολέων επισκεπτόταν συχνά την αδελφή του, καθώς στους κήπους του Οτέλ ντε Σαρός έδινε ερωτικά ραντεβού με μία από τις γυναίκες που ήταν στην υπηρεσία της αδερφής του, την Μαντάμ ντε Ματίς.

Τελικά, το 1814, η Μποργκέζε έφυγε για να βρει τον ηττημένο αδερφό της στην νήσο Ελβα, αλλά φρόντισε να πουλήσει την έπαυλη στον Δούκα του Ουέλινγκτον. Η πληρωμή έγινε σε χρυσά λουδοβίκεια νομίσματα, τα οποίο η Μποργκέζε κατόπιν έδωσε στον αδελφό της για να χρηματοδοτήσει την επιστροφή του, μια πράξη που -κατά διαβολική σύμπτωση- κλιμακώθηκε στην Μάχη του Βατερλό εναντίον του… Δούκα του Ουέλινγκτον.

Μια ακόμη εκπληκτική λεπτομέρεια είναι το ότι ο άγγλος θεατρικός συγγραφέας Σόμερσετ Μομ γεννήθηκε σε ένα από τα δωμάτια της έπαυλης, στις 25 Ιανουαρίου 1874, ενώ λίγους μήνες μετά, τον Νοέμβριο, στον κήπο του Οτέλ ντε Σαρός παντρεύτηκαν οι γονείς του Ουίνστον Τσόρτσιλ.


in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: