29.10.14

«Η Τουρκία πρέπει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας»...




Επιστολή Ολάντ στον Αναστασιάδη...
Η κυπριακή κυβέρνηση χαιρετίζει τις ισχυρές και ξεκάθαρες θέσεις της Γαλλίας αναφορικά με το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους...
καθώς και για τις αρχές που πρέπει να διέπουν μια λύση στο κυπριακό, θέσεις, οι οποίες εκφράστηκαν με τον πιο σαφή και επίσημο τρόπο, δια του προέδρου της χώρας, Φρανσουά Ολάντ.


Ο κ. Ολάντ, σε απαντητική του επιστολή προς τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, υπογραμμίζει -όπως ανέφερε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης- ότι «η θέση της Γαλλίας αναφορικά με το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται ελεύθερα τους φυσικούς της πόρους εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης είναι σαφής και σταθερή» και επισημαίνει ότι «το διεθνές δίκαιο, και συγκεκριμένα το Δίκαιο της Θάλασσας, πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας». Επίσης, σημείωσε με ικανοποίηση την αναφορά του κ. Ολάντ ότι «η Γαλλία θα υπενθυμίσει τη σημασία αποφυγής οποιασδήποτε κίνησης αντίθετης με το Δίκαιο, από τον οποιονδήποτε».
Αναφορικά με τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης στο κυπριακό, η κυπριακή κυβέρνηση εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή της, για τη θέση της Γαλλίας ότι μια λύση στο κυπριακό θα πρέπει να εξευρεθεί μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και για την αναφορά ότι «μόνο μια λύση, μέσω διαπραγμάτευσης, θα επιτρέψει έναν καταμερισμό των πόρων της Κύπρου προς όφελος και των δύο κοινοτήτων. Αυτό είναι, επίσης, και το νόημα των μηνυμάτων που απευθύνουμε προς τις τουρκικές αρχές».
Η επιστολή του Γάλλου προέδρου απεστάλη ως απάντηση, σε επιστολή του προέδρου Αναστασιάδη, ημερομηνίας 7 Οκτωβρίου, με θέμα τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της κυπριακής δημοκρατίας.
 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: