12.10.14

Εβδομήντα χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας...

athina-apeyleyuerosi
Εβδομήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το τέλος της ναζιστικής κατοχής στην Αθήνα και διοργανώνεται επετειακή περιήγηση σε ιστορικά κτίρια του κέντρου, ξεκινώντας από τα Προπύλαια σε μία προσπάθεια να...
ανασυσταθεί η μνήμη της κατοχικής Αθήνας, της Αντίστασης και των θυμάτων .
Αν δεν πρόκειται για την κορυφαία στιγμή της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας, αποτελεί σίγουρα μία από τις ενδοξότερες. Όμως ποτέ δεν τη γιορτάσαμε και σχεδόν την έχουμε λησμονήσει.
Ο λόγος για τη 12η Οκτωβρίου του 1944, την ημέρα της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους ναζί. Και ίσως γι’ αυτό ζούμε σήμερα, 70 χρόνια μετά τους ηρωικούς αγώνες αυτού του τόπου για λευτεριά, ανιστόρητες καταστάσεις που θέλουν τους θιασώτες των ναζί στη Βουλή.
Ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης δεν σταματά την προσπάθεια να μας μυήσει σε αυτές τις άγνωστες πτυχές της Ιστορίας μας, δίνοντάς μας τις γνώσεις, για να δούμε με διαφορετικά μάτια την πόλη μας.
Αυτή τη φορά, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, διοργανώνει επετειακή περιήγηση για «Το τέλος της γερμανικής κατοχής. 70 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας» ανήμερα της επετείου της απελευθέρωσης, σήμερα Κυριακή.
apeleftherosi1
Ξενάγηση
Το ραντεβού είναι για τις 11 το πρωί στα Προπύλαια στην οδό Πανεπιστημίου, απ’ όπου θα ξεκινήσει η ξενάγηση σε κτίρια της Αθήνας όπου σημειώθηκαν οι σημαντικότερες αντιστασιακές κινητοποιήσεις του αθηναϊκού λαού κατά την περίοδο της Κατοχής.
Παράλληλα, μέσα από την αφήγηση σε κάθε σταθμό του περιπάτου θα γίνει προσπάθεια να ανασυσταθεί η μνήμη της κατοχικής Αθήνας, της Αντίστασης και των θυμάτων του αντιστασιακού αγώνα και να αναδειχτεί ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας της πόλης που παραμένει άγνωστο.
Ενδεικτικές οι στάσεις της διαδρομής:
• Προπύλαια: Η κατοχική καθημερινότητα στην Αθήνα.
• Οδός Μασσαλίας (πεζόδρομος μπροστά από τη Νομική): Ο κατοχικός λιμός του χειμώνα 1941-42 και οι συνέπειές του.
• Σόλωνος και Ασκληπιού: 24 Μαρτίου 1942, φοιτητές πραγματοποιούν την πρώτη διαδήλωση της Κατοχής.
• Σταδίου 15, κτίριο ΟΤΕ (604): 12 Απριλίου 1942, οι Τριατατικοί κατεβαίνουν στην πρώτη κατοχική απεργία.
• Τράπεζα της Ελλάδος, Πανεπιστημίου και Ομήρου: 22 Ιουλίου 1943, η μεγαλύτερη κατοχική διαδήλωση στην Ελλάδα ενάντια στην επέκταση της βουλγαρικής ζώνης κατοχής στην κεντρική Μακεδονία.
• Σανταρόζα: Οι μαυραγορίτες και οι ρουλέτες.
• Πατησίων και Γλάδστωνος: Ανατίναξη των γραφείων της ελληνικής ναζιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ από την αντιστασιακή οργάνωση ΠΕΑΝ.
• Κοραή: Γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας και Ελληνες συνεργάτες τους, οι χώροι κράτησης και βασανισμού αντιστασιακών από τις γερμανικές αρχές κατοχής.
apeleftherosi2
Συζήτηση
Μετά την ξενάγηση θα ακολουθήσουν στη Νομική Σχολή (αμφιθέατρο Παπαρρηγόπουλου) συζήτηση του ιστορικού με τον ερευνητή Μανώλη Κασσιμάτη, προβολή σπάνιου αρχειακού υλικού, ενώ η ιστορικός-αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ευγενία Μπουρνόβα θα παρουσιάσει την ερευνητική της εργασία με θέμα «Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα της Κατοχής».
Εννοείται ότι η συμμετοχή είναι ελεύθερη. Μήπως, όμως, με αφορμή αυτή την πρωτοβουλία θα ήταν μια καλή ευκαιρία για τον Δήμο Αθηναίων να σκεφτεί την καθιέρωση κάποιων εκδηλώσεων και επιμορφωτικών δράσεων για μια τόσο σπουδαία επέτειο;

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: