3.10.14

Τα σημάδια που δείχνουν εκλογές...

Ορατά δια γυμνού οφθαλμού αλλά και «κρυφά» σημάδια που δείχνουν εκλογές, βλέπει η κυβέρνηση και ετοιμάζεται για μια πρόωρη εκλογική αναμέτρηση, που είναι εξαιρετικά δύσκολο πλέον να αποφευχθεί, έστω και αν...
αυτό διαψεύστηκε από τα πρωθυπουργικά χείλη.

Σημάδι Νο 1: Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να διαφημίζει παροχές, κυρίως φοροελαφρύνσεις και θέσεις …μελλοντικής απασχόλησης, αν και γνωρίζει πολύ καλά ότι οι δανειστές μας δεν θα συναινέσουν στη χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας, ενώ η έλλειψη ανάπτυξης δεν επιτρέπει αύξηση της απασχόλησης. Επιδιώκει έτσι προφανώς να δημιουργήσει θετικές προσδοκίες στους πολίτες, που η αλήθεια είναι ότι δεν εμπιστεύονται και τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημάδι Νο 2: Η κυβέρνηση επιδίδεται –αποτυχημένα πάντως κατά γενική ομολογία- σε μια επικοινωνιακή καταιγίδα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, κάνοντας ακόμη και λεονταρισμούς και δηλώνοντας ότι θα λάβει αν χρειαστεί μονομερείς αποφάσεις σε ότι έχει να κάνει με μέτρα ανακούφισης του ελληνικού λαού, αγνοώντας την τρόικα. Το κακό στην περίπτωση αυτή είναι ότι τα πρόσωπα που έχουν αναλάβει αυτό το ρόλο είναι αντιπαθή στην κοινωνία γιατί είναι κυρίως αυτά που εφάρμοσαν με θρησκευτική ευλάβεια τα μνημονιακά μέτρα.

Σημάδι Νο3: Υπάρχει έντονη πλέον αμφισβήτηση από πολλούς βουλευτές τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ για τις ηγεσίες των κομμάτων τους. Στο ΠΑΣΟΚ σίγουρα υπάρχει -και κανείς δεν το αμφισβητεί- η Παπανδρεϊκή πτέρυγα, ενώ στη Νέα Δημοκρατία οι λεγόμενοι Καραμανλικοί μιλούν πλέον ανοιχτά ακόμη και για αλλαγή πρωθυπουργού. Για να χαμηλώσουν οι φωνές αντίδραση και να κατευνάσουν τα οξυμένα πνεύματα, Σαμαράς και Βενιζέλος αποφάσισαν να ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Και η λογική λέει ότι θα την πάρουν. Το ζητούμενο είναι με πόσους ψήφους.

Γιατί οι ψήφοι θα παίξουν ρόλο αργότερα στην εκλογή προέδρου Δημοκρατίας. Οριακή πλειοψηφία θα δώσει την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να κομπορρημονεί ότι η εκλογή Προέδρου είναι χαμένη από τη συγκυβέρνηση. Και φυσικά να συνεχίζει να ζητάει εκλογές.

Σημάδι Νο 4: Έστω και αν δεν είναι ορατό, παρά μόνο από τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, η κυβέρνηση έχει χάσει την στήριξη που είχε από ισχυρούς επιχειρηματίες, αλλά ακόμη και από επιχειρηματικούς συλλογικούς φορείς. Για παράδειγμα σε μελέτη το ΙΟΒΕ των βιομηχάνων που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, προβλέπεται επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα μας. Αυτό γίνεται την ώρα που η κυβέρνηση κάνει λόγο για έξοδο από τα μνημόνια, και επιστροφή στην ανάπτυξη. Οι παραδοσιακοί της σύμμαχοι οι βιομήχανοι την διαψεύδουν.

Ταυτόχρονα και μεγάλοι επιχειρηματίες δείχνουν πλέον έμπρακτα την αμφισβήτηση τους για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης είτε περιορίζοντας την στήριξη τους προς αυτή, είτε «λοξοκοιτάζοντας» προς το αντίπαλο δέος, τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η κυβέρνηση. Και προετοιμάζεται.

Σημάδι Νο 5: Όταν βλέπει κανείς να δραστηριοποιείται μέχρι και η σύζυγος του πρωθυπουργού, η κ. Γεωργία Σαμαρά και να καλεί για απογευματινό τσάι τις βουλευτίνες της Νέας Δημοκρατίας, σίγουρα κάτι συμβαίνει…

Γιάννης Τριήρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: