26.10.14

Ο ΠΟΥ στο εδώλιο για τον Έμπολα...

Ο ΠΟΥ στο εδώλιο για τον Έμπολα
Κατηγορείται για αργά αντανακλαστικά, αδυναμία ορθής εκτίμησης του κινδύνου, έλλειψη πόρων και προσωπικού.
Ο...
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτηρίζει την επιδημία του ιού Έμπολα απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.
Είναι όμως ο ίδιος ο ΠΟΥ που σήμερα δέχεται πυρά για τους χειρισμούς του προτού η επιδημία λάβει τις σημερινές διαστάσεις της. Γιατί ο οργανισμός που είναι σήμερα αρμόδιος για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων δεν αναγνώρισε την απειλή εν τη γενέσει της;
Και γιατί δεν κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης όταν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστήριζαν ότι η ασθένεια είναι εκτός ελέγχου;
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press  δημοσίευσε εσωτερικό έγγραφο του ΠΠΟΥ στο οποίο υπογραμμίζονται τα λάθη του οργανισμού, οι παραλείψεις στην επικοινωνία, η ανεπάρκεια του προσωπικού και τα προβλήματα διοίκησης που οδήγησαν στη μη ικανοποιητική αντιμετώπιση της κρίσης.
«Σχεδόν όλοι όσοι ενεπλάκησαν στην αντιμετώπιση της επιδημίας απέτυχαν να δουν το προφανές» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο.
«Ο ΠΟΥ έπρεπε να είχε δράσει νωρίτερα, με τις πρώτες ενδείξεις της επιδημίας πριν από πολλούς μήνες. Πίστεψαν ότι ο ιός Έμπολα δεν ήταν πρόβλημα για αυτές τις χώρες, όμως ακόμη και όταν κατέστη προφανές ότι ήταν πρόβλημα αντέδρασαν αργά, εν μέρει επειδή και οι άνθρωποι και τα κονδύλια που είχαν στη διάθεσή τους για να προετοιμάσουν ένα σχέδιο δράσης ήταν αρκετά περιορισμένα»  λέει μιλώντας στο ΒΗΜΑ ο Πίτερ Κατόνα, κλινικός καθηγητής Ιατρικής σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο UCLA στο Λος Άντζελες. «Αν η διεθνής κοινότητα ξυπνήσει και ξαφνικά αποφασίσει ότι απαιτούνται δισεκατομμύρια δολάρια για να αντιμετωπισθεί η κρίση τώρα θα μπορούμε να μιλήσουμε για την αρχή της υποχώρησης της επιδημίας» προσθέτει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: