27.10.14

Ψάχνουν για πλατφόρμα οι Τούρκοι ...

Πρόκληση δίχως τέλος από την τουρκική πλευρά. Η Άγκυρα αψηφά πλήρως τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την κυπριακή ΑΟΖ και προσεγγίζει ξένες...
διεθνείς εταιρίες για να μεταφέρουν πλατφόρμα τους στην θαλάσσια περιοχή της Μεγαλονήσου. Παράλληλα, στέλνει δύο νέα πολεμικά πλοία νότια της Κύπρου.
Κυπριακά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει έρθει σε επαφή με δύο τουλάχιστον εταιρίες, ωστόσο προς το παρόν έχει λάβει μόνο αρνητικές απαντήσεις. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Άγκυρα έχει έρθει σε επαφή με εταιρία του Αζερμπαϊτζάν. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι εταιρίες γνωρίζουν ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις και δεν επιθυμούν να βρεθούν στην μέση.

Την περασμένη εβδομάδα το τουρκικό σκάφος Barbaros «αλώνιζε» από οικόπεδο σε οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ. Αυτό οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εκδώσει μία αυστηρή ανακοίνωση, στην οποία προειδοποιούσε την Τουρκία ότι για να αρχίσει η διαδικασία ένταξής της στην ΕΕ, θα πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών – μελών.

Οι νέες κινήσεις της Άγκυρας, που συνεχίζει ακάθεκτη την προκλητική πολιτική της, έχουν εξοργίσει την κυπριακή πλευρά. Δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για «κατάληψη» και «κατοχή» της θαλάσσιας περιοχής της Κύπρου.

«Δεν γίνεται διάλογος υπό απειλή»

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε χθες ότι αποκλείεται να υπάρξει διαδικασία διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού, που στην ουσία θα αποδέχεται την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε πως αποτελεί χρέος και οφειλή προς τις αρχές του διεθνούς δικαίου, προς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και προς τον κυπριακό λαό που επιθυμεί λύση του Κυπριακού, να αντιδράσει η κυβέρνηση με τον εντονότερο δυνατό τρόπο και να διακηρύξει την αντίθεσή της στην αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ, υποδεικνύοντας πως «αυτό το καθαρό και ειλικρινές μήνυμα οφείλουν να το λάβουν τόσο όσοι έχουν πεισθεί για τις δήθεν καλές προθέσεις της Τουρκίας, όσο και η ίδια η Άγκυρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: