15.10.14

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων...

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μίλησαν για ένα νομοσχέδιο που ενισχύει και διασφαλίζει τον ουσιαστικό έλεγχο της χρηματοδότησης των κομμάτων και θεσπίζονται αυστηροί κανόνες για τα έσοδα και έξοδα τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι...
με αυτό το νομοσχέδιο νομιμοποιούνται οι σχέσεις συναλλαγής κάτω από το τραπέζι και η διαπλοκή. Παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεση στην ονομαστικοποίηση των κουπονιών, διάταξη η οποία δέχθηκε τα πυρά και των υπολοίπων κομμάτων, πλην της ΔΗΜΑΡ, που έκαναν λόγο για πλήρη φακέλωμα των πολιτών και ζήτησαν την απόσυρσή της.

"Θα έπρεπε να λέγεται νομοσχέδιο νομιμοποίησης της συναλλαγής κομμάτων και επιχειρηματιών και του φακελώματος", ανέφερε το ΚΚΕ. Συνταγματικές ενστάσεις για την διάταξη με την οποία επεκτείνεται η αρμοδιότητα του Δικαστικού Συμβουλίου από τους υπουργούς και στους βουλευτές, οι οποίοι δεν θα δικάζονται από την δικαιοσύνη αλλά θα παραπέμπονται σε αυτό, εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος, επικαλούμενος και την έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό σε ό,τι αφορά τα δάνεια που έχουν πάρει ενώ από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Βούτσης κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι δεν έχουν μέχρι σήμερα δώσει εξηγήσεις, τόσο για τα δάνεια ύψους 300 εκατ. ευρώ που έχουν πάρει όσο και πως τα εξυπηρετούν. "Η ΝΔ πήρε όλα τα δάνεια  με απόλυτη διαφάνεια και τα εξυπηρετεί και αυτά και τα όποια άλλα χρέη της. Από εκεί και πέρα είμαστε εδώ για να συζητήσουμε και μην προσπαθείτε να δημιουργείτε εντυπώσεις μέσα στο πνεύμα των ημερών" απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος

"Το νομοσχέδιο είναι μια προσπάθεια καλής θέλησης. Το μεγάλο ζήτημα όμως είναι ότι υπάρχει πρόσδεση σε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα από συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες. Υπάρχει προνομιακή μεταχείριση κάποιων κομμάτων που εξασφαλίζουν ανταλλάγματα", υποστήριξε ο Φώτης Κουβέλης ενώ διερωτήθηκε πώς γίνεται ορισμένα κόμματα να παίρνουν δάνεια χωρίς τις προϋποθέσεις που επιβάλλονται για κάθε δανειολήπτη.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι ηθικά και πολιτικά έκπτωτη, ενώ υποστήριξε ότι, η δήλωση του πρωθυπουργού ότι υπάρχουν οι 180 βουλευτές, έπρεπε να είχε προκαλέσει από μόνη της την εισαγγελική παρέμβαση και έρευνα γιατί, όπως είπε, υποδηλώνει σφαιτερισμό της εξουσίας του Κοινοβουλίου που είναι και αρμόδιο να εκλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Τριαντάφυλλος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ  ότι ποινικοποιεί το πολιτικό σύστημα γυρνώντας το πίσω στο 1989. Ο εισηγητής των ΑΝ.ΕΛ Γιάννης Δημαράς καυτηρίασε όλα όσα ακούγονται περί δοσοληψίας τονίζοντας ότι άλλο πράγμα είναι να υποψιάζεσαι και άλλο να το αποδεικνύεις.

"Δεν μπορεί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να παρουσιάζονται ως άγγελοι και να υπερασπίζονται την διαφάνεια όταν δεν έχουν δώσει καμία εξήγηση για τα δάνεια που έχουν πάρει", ανέφερε ο Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος, εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών. Εξηγήσεις για τα δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ζήτησε και ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος, προσθέτοντας ότι τα δύο κόμματα "πρέπει να φέρουν πίσω τα κλεμμένα"...
ΑΜΠΕ , enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: