30.10.14

Νέα στρατηγική αναζητούν οι κυβερνητικοί εταίροι...

samaras-venizelos
Με το βλέμμα στραμμένο στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας η σημερινή νέα συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με ...
τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο μέγαρο Μαξίμου (14:30). Οι όροι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και οι εισηγήσεις για κυβερνητικό «καλλωπισμό».
           
Την «κοινή συνισταμένη» θα επιδιώξουν να εντοπίσουν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα στις 2.30 το μεσημέρι στο μέγαρο Μαξίμου. Πρόκειται για μια αγωνιώδη προσπάθεια των δύο κυβερνητικών εταίρων να σχεδιάσουν πολιτικά και επικοινωνιακά τη γραμμή τους, με το βλέμμα στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η συνάντηση θα περιλαμβάνει πληθώρα θεμάτων, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις έχουν δημιουργήσει ένα πιεστικό πλαίσιο για τη δικομματική κυβέρνηση. Πρωτεύον ζήτημα είναι να κυλήσουν «ομαλά» οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα αλλά και να εντοπιστούν οι κατάλληλες επιλογές προκειμένου η κυβέρνηση να αντέξει στις πιέσεις της αντιπολίτευσης και της τρέχουσας συγκυρίας.

Μεταξύ των θεμάτων που αναμένεται να τεθούν περιλαμβάνονται τα εργασιακά, το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των νοικοκυριών και το ζήτημα των πλειστηριασμών. Στη σύσκεψη θα αποφασιστούν οι κατευθυντήριες γραμμές για τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη,  ώστε να ξεκινήσουν το συντομότερο οι συνομιλίες με την τρόικα.

Από την πλευρά του Ευάγγελου Βενιζέλου, εκείνο που προέχει είναι η ολοκλήρωση των συνομιλιών με τους δανειστές, προκειμένου περάσει η χώρα στη λεγόμενη «μεταμνημονιακή εποχή». Δεύτερη μέριμνα είναι να αποφευχθούν οι αντιδράσεις στην Κοινοβουλετική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ από πιθανά μέτρα που θα κριθούν παράλογα και εκτός πλαισίου των δυνατοτήτων της δικομματικής ή από τυχόν αιφνιδιασμούς και μονομερείς ενέργειες εκ μέρους υπουργών της Ν.Δ.

Τέλος, για τον αντικαταστάτη του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο υπουργείο Άμυνας, θα πρόκειται για στέλεχος προερχόμενο από τη Ν.Δ., αφού -συν τοις άλλοις- η αναπληρώτρια υπουργός Φώφη Γεννηματά προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Πηγές προσκείμενες στη Χαριλάου Τρικούπη μετέφεραν ασαφή εικόνα για τις προθέσεις του Αντώνη Σαμαρά να προβεί σε ευρύτερες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, φέρονταν ωστόσο να μη συμφωνούν στην προοπτική ενός έστω και περιορισμένου ανασχηματισμού...
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: