18.10.14

Τα 96 χρόνια του συμπληρώνει σήμερα ο Κων. Μητσοτάκης...

mitsotakis 
Τα γενέθλιά του έχει σήμερα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης καθώς πριν από 96 χρόνια ήρθε στη ζωή στη Χαλεπά Χανίων. 
Η σχέση του με την πολιτική δεν άργησε να φανεί αφού...
εξελέγη βουλευτής στις εκλογές του 1946.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ενώσεως Κέντρου λαμβάνοντας μέρος στον επονομαζόμενο Ανένδοτο Αγώνα των ετών 1961 – 1963 που οδήγησε την κεντρώα παράταξη στην εξουσία έπειτα από μακρά περίοδο παραμονής της στην αντιπολίτευση, καθώς και στην κρίση που ακολούθησε του Ιουλίου του 1965, οπότε ερχόμενος σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου αποχώρησε από την κυβέρνηση μαζί με άλλα στελέχη.
Μεταπολιτευτικά δημιούργησε το “κόμμα των Φιλελευθέρων” ενώ το 1978 εντάχθηκε στη Νέα Δημοκρατία στο πλαίσιο της διεύρυνσης που είχε πραγματοποιήσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και την 1η Σεπτεμβρίου 1984 εξελέγη αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, της οποίας ηγήθηκε στις εκλογές του 1985, στις οποίες και ηττήθηκε. Μετά την ήττα παραιτήθηκε και έθεσε εκ νέου θέμα ηγεσίας και στις εσωκομματικές εκλογές που ακολούθησαν επανεξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Στις δύο βουλευτικές εκλογές του 1989 δεν κατάφερε να κερδίσει την αυτοδυναμία, το πέτυχε όμως σε αυτές της 9ης Απριλίου του 1990, οπότε και σχημάτισε κυβέρνηση υπό την προεδρία του. Στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993 ηττήθηκε και παραιτήθηκε από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ενώ του απονεμήθηκε δε ο τίτλος του Επιτίμου Προέδρου του κόμματος.

tokarfi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: