23.10.14

Οι 7 γρίφοι της Αμφίπολης ...

 
 Η αποκάλυψη της κεφαλής της Σφίγγας στον τρίτο θάλαμο του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης δημιούργησε περισσότερα ερωτήματα και προβληματισμό παρά πρόσφερε απαντήσεις. Τα...
7 αναπάντητα ερωτήματα που απασχολούν τους αρχαιολόγους, με σημαντικότερο εάν ο τάφος είναι συλημένος ή ασύλητος. 
 
  1. Το κεφάλι της Σφίγγας εντοπίστηκε θαμμένο σε επίπεδο πιο κάτω από το μαρμάρινο κατώφλι του τρίτου θαλάμου. Πως βρέθηκε εκεί;

Υπάρχουν δύο εκδοχές, το κομμάτι του γλυπτού που ξεπερνάει τα 100 κιλά είτε κύλησε προς τα μέσα κατά τη διάρκεια σεισμού κάνοντας τη στρογγυλή ζημιά στο κέντρο του ψηφιδωτού. Αλλά αυτό προϋποθέτει ότι δεν υπήρχε ο σφραγιστικός τοίχος. Η δεύτερη πιθανότητα είναι να μεταφέρθηκε εκεί από τυμβωρύχους.
 
  1. Θα βρεθεί το άλλο κεφάλι από τη δεύτερη Σφίγγα;

Εάν εντοπιστεί, ανάλογα με τα σημάδια που θα φέρει, θα υπάρξει ίσως κάποιο συμπέρασμα για το πώς χρησιμοποιήθηκε και κυρίως αν χρησιμοποιήθηκε για πρακτικούς λόγους. Όσο η ανασκαφή πλησιάζει στα δάπεδα, αυξάνονται οι πιθανότητες να εντοπιστούν τα χαμένα, αλλά και μαζί τους κάποια από τα μυστικά του τάφου.
 
  1. Το πώρινο δάπεδο του τάφου γιατί είναι τόσο αναστατωμένο;

Η ύπαρξη πωρόλιθων στο δάπεδο και του κονιάματος σημαίνει ότι δεν αναμένεται να εντοπιστεί άλλη διακόσμιση στο δάπεδο. Το μέρος που λείπει ίσως καταστράφηκε από τυμβωρύχους, που έψαχναν αν βρίσκεται κάτι κάτω από αυτό.
 
  1. Η μαρμάρινη θύρα είχε ανοίξει και κλείσει άπαξ ή περισσότερες φορές;

Στο μαρμάρινο κατώφλι αποκαλύφθηκαν ράγες για να ανοιγοκλείνει η πόρτα. Σε όλους τους μακεδονικούς τάφους οι πόρτες ανοίγουν και κλείνουν, εφόσον υπήρχε πρόνοια και για ενταφιασμό και άλλου νεκρού ή νεκρών.
 
  1. Υπάρχει τελικά το τέταρτο θύρωμα;

Οι ανασκαφείς δεν μπορούν ακόμη να απαντήσουν εάν επιβεβαιώνονται τα πρώτα συμπεράσματα  από τη γεωλογική έρευνα
 
  1. Τι άλλα ευρήματα αναμένονται;

Η κεφαλή της άλλης Σφίγγας και οι μαρμάρινες δοκοί της ψευδοροφής. Αναμένονται επίσης, όπως σε κάθε μακεδονικό τάφο, κάποια έπιπλα –νεκρική κλίνη, θρόνος, τράπεζα προσφορών κ.α.- και βέβαια η σαρκοφάγος ή η λάρνακα με τα οστά του νεκρού.
 
  1. Είναι ο τάφος συλημένος;

Εδώ οι απόψεις διίστανται. Και οι δύο πλευρές έχουν τη δική τους λογική. Η Κατερίνα Περιστέρη επαναλαμβάνει ότι ο τάφος είναι ασύλητος. Και τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς είναι σοβαρά. Όλα θα ξεκαθαρίσουν εάν τα κατάλοιπα του νεκρού καθώς και τα κτερίσματά του είναι στη θέση τους. Εάν είναι στη θέση τους τότε ο τάφος θα είναι ασύλητος.

Πηγή: ΈΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: