16.10.14

Ξανά στο τραπέζι η ρύθμιση των 100 δόσεων...

xardouvelisΜε λιγότερους ευνοϊκούς όρους για περίπου 2,5 εκατ. οφειλέτες η ρύθμιση των δόσεων για τα...
ληξιπρόθεσμα χρέη, μετά τις ενστάσεις της τρόικας που προβλέπει κατάρρευση των εσόδων.
           
Τους όρους και τις προϋποθέσεις για ένταξη στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση -εάν τελικώς συμφωνήσουν και οι δανειστές- ξαναβλέπουν στο υπουργείο Οικονομικών, μπροστά στον κίνδυνο να απονευρωθεί πλήρως η παλαιά ρύθμιση των 12 (και σε εξαιρετικές περιπτώσεις 48) δόσεων και να δημιουργηθεί «τρύπα» στα έσοδα.

Σ' αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση προσπαθεί να εξαντλήσει κάθε περιθώριο συμφωνίας με την τρόικα, αποφεύγοντας μονομερείς ενέργειες, ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο μέτωπο των αγορών.

Ενώ ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει την περασμένη Παρασκευή από το βήμα της Βουλής ότι τη ρύθμιση ήταν έτοιμη, η τρόικα απαίτησε την επαναδιατύπωσή της μετά τις προβολές που έκανε για τις επιπτώσεις στα έσοδα.

Σύμφωνα με αυτές, η εφαρμογή μιας ρύθμισης 100 δόσεων θα είχε άμεση αντανάκλαση στην πορεία είσπραξης των δημόσιων εσόδων, ιδίως από τη στιγμή που θα μπορούσαν να ενταχθούν σε αυτήν όλες οι βεβαιωμένες ακόμη και μη ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Διατυπώθηκε μάλιστα η εκτίμηση ότι ακόμη και ένα ποσοστό χαμηλότερο του 10% των φορολογουμένων με βεβαιωμένες οφειλές να εντάσσονταν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, τα έσοδα για οκτώ μήνες θα ήταν σαφώς μειωμένα εξαιτίας της κατάτμησης της οφειλής σε πολλές δόσεις, πριν αρχίσουν να ανακάμπτουν...
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: