12.9.14

Eurogroup: Εκλιπαρούσε για "ανάσα" ο Γκ. Χαρδούβελης...

Παρακολουθούμε στενά τις "μεταρρυθμίσεις", απαντούν οι "εταίροι"...

Στις 25 Σεπτεμβρίου φτάνει η Τρόικα στην Ελλάδα - "Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων" , "Δεν υπάρχει χώρος για χαλάρωση" σημείωσε ο ...
επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ - Αποκαλυπτική και η φράση του έλληνα υπ. Οικ.: «Είναι σημαντικό ο κόσμος να πάρει μια ανάσα, να δει φως στην άκρη του τούνελ για να αποδεχθεί στη συνέχεια την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων».

Μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα το Eurogroup θα συζητήσει τα επόμενα βήματα καθώς το υφιστάμενο πρόγραμμα λήγει στο τέλος της χρονιάς, δήλωσε ο Γερούν Ντέισελμπλουμ μετά τη λήξη της συνεδρίασης στο Μιλάνο.

Απ' την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε ότι οι ουσιαστικές συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους θα αρχίσουν μετά τα stress test των τραπεζών, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ανέφερε ότι «είναι σημαντικό ο κόσμος να πάρει μία ανάσα».

Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, το Eurogroup ενημερώθηκε για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας εν όψει και της αξιολόγησης που είναι προγραμματισμένη πριν το τέλος του Σεπτεμβρίου.

«Η τρόικα και οι ελληνικές αρχές είχαν επιτυχημένες προπαρασκευαστικές συζητήσεις στο Παρίσι» δήλωσε ο Γ. Ντέισελμπλουμ.

«Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων» ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει χώρος για χαλάρωση σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ.

Όπως είπε ο ίδιος, οι εκταμιεύσεις των υπόλοιπων ποσών προς την Ελλάδα από το EFSF εξαρτώνται από την αξιολόγηση του προγράμματος.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι διατέθηκε στην Ελλάδα 1 δισ. ευρώ στα μέσα Αυγούστου. Πλέον από τα κονδύλια του Ταμείου απομένει ποσό 1,8 δισ. ευρώ για να δοθεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά και 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη που υπήρξαν από το πρόγραμμα SMP της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Για εύθραυστη ανάπτυξη της Ευρωζώνης έκανε λόγο απ' την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα που ανακοίνώθηκαν πρόσφατα και εκτιμάται ότι «θα αυξήσουν τον ισολογισμό της Τράπεζας περίπου στο μέγεθος στο οποίο διαμορφωνόταν στην αρχή του 2012.

Ο ίδιος επέμεινε ότι τα μέτρα από μόνα τους δεν θα φέρουν αποτελέσματα χωρίς μεταρρυθμίσεις.

Γκ. Χαρδούβελης: Έχει ικανοποιηθεί το 55% των συμφωνηθέντων

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, σε δηλώσεις του προς το ΑΜΠΕ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική συζήτηση που έγινε στο Eurogroup, σχετικά με την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.

Όπως είπε, στο άτυπο Eurogroup επισημάνθηκε η πρόοδος που έχει επιτύχει η Ελλάδα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ωστόσο υπογραμμίστηκε ότι η ατζέντα των ανοιχτών θεμάτων παραμένει μεγάλη.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης συμφώνησε με τον πρόεδρο του Eurogroup ότι οι συζητήσεις της ελληνικής πλευράς με την τρόικα στο Παρίσι διευκόλυναν την έλευση της τρόικας στο τέλος Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Εκτίμησε ότι η τρόικα θα φτάσει περί τις 25 Σεπτεμβρίου και ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής ικανοποιήσει το 55% των συμφωνηθέντων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στα κράτη - μέλη της ευρωζώνης που έγινε στο σημερινό άτυπο Eurogroup, ο Γκ. Χαρδούβελης ανέφερε στους ομολόγους του ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι ένα εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί σωστά για να γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας. Τόνισε, επίσης, ότι η βιωσιμότητα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων εξαρτάται από την αποδοχή του κόσμου.

«Είναι σημαντικό ο κόσμος να πάρει μία ανάσα»

Ο Γκ. Χαρδούβελης εξήγησε στη συνέχεια ότι στις περιπτώσεις των χωρών με μεγάλη ύφεση και κρίση, όπως η Ελλάδα, «είναι σημαντικό ο κόσμος να πάρει μια ανάσα, να δει φως στην άκρη του τούνελ για να αποδεχθεί στη συνέχεια την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων».

Σχολιάζοντας το μηνιαίο απολογισμό της ΕΚΤ που δόθηκε στη δημοσιότητα και προβλέπει ένα σχετικά σημαντικό δημοσιονομικό κενό για την Ελλάδα το 2015 και 2016, ο Γκ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά δεν το θεωρεί σημαντικό και ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θα φανεί στο σχέδιο προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο. Όπως, δε, σημείωσε, το θέμα θα συζητηθεί με την τρόικα στην Αθήνα.

Τέλος ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι οι ουσιαστικές συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσουν μετά τα στρες τεστ των τραπεζών, που θα γίνουν στα μέσα Οκτωβρίου και προέβλεψε ότι θα περατωθούν είτε στο τέλος του έτους, είτε στις αρχές του επόμενου έτους...
naftemporiki.gr , left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: