12.9.14

Τα αποτελέσματα του Παρισιού στο Eurogroup...

 
Συνάντηση Χαρδούβελη- Ντράγκι...
Ελαφρά συζήτηση και όχι διαπραγμάτευση θα έχει το μενού για την Ελλάδα στο σημερινό άτυπο eurogroup στο Μιλάνο.

Ο υπουργός οικονομικών κ.Γκ.Χαρδούβελης θα ενημερώσει...
από κοινού με τους εκπροσώπους της Κομισιόν για την πορεία των συζητήσεων στο Παρίσι και την φάση στην οποία βρίσκεται το ελληνικό πρόγραμμα.

Συνάντηση Ντράγκι – Χαρδούβελη

Σύμφωνα με τις εντολές του πρωθυπουργού Α.Σαμαρά και στην ίδια γραμμή που ακολούθησε η διαπραγματευτική ομάδα στο Παρίσι, ο υπουργός οικονομικών θα εξηγήσει ότι μετά το οριστικό κλείσιμο του 4ου ελέγχου και την εκταμίευση του 1 δισ. της υπό-δόσης, η κυβέρνηση έχει φέρει εις πέρας άνω του 50% σειράς μνημονιακών δράσεων που σχετίζονται με τον 5ο έλεγχο και αποτελούν προϋπόθεση για το άνοιγμά του.

Ο υπουργός θεωρεί ότι το ποσοστό εκτέλεσης είναι ακόμα μεγαλύτερο, αλλά δεν έχει καταγραφεί λόγω των καλοκαιρινών διακοπών των ελεγκτών.

Θα επαναλάβει μπροστά στους ομολόγους του τη γνωστή πια φράση “για εμάς ο Αύγουστος ήταν αμερικάνικος και όχι ευρωπαϊκός, δεν κάναμε διακοπές” και όλα αυτά με στόχο την επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου αξιοπιστίας που θα εισπράξει στην συνέχεια κατά την κανονική διαπραγμάτευση στην Αθήνα.

Οι ιδέες της κυβέρνησης για φοροελαφρύνσεις δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης, αντιθέτως θα δοθεί η εικόνα ότι η χώρα εκτελεί το πρόγραμμα κατά γράμμα και δεν ευθύνεται για ουδεμία καθυστέρηση.

Ο υπουργός θα αναφερθεί στην ημερομηνία κατάθεσης του προσχεδίου προϋπολογισμού του 2015 στην Κομισιόν και το eurogroup θα ανακοινώσει ότι “αναμένει την κάθοδο της τρόικας στην Αθήνα”.

Το eurogroup δεν θα ασχοληθεί με το ελληνικό χρέος, το χρηματοδοτικό κενό ή το μέλλον του ελληνικού προγράμματος, διότι αφενός αναμένει κάποιο σήμα προθέσεων της ελληνικής πλευράς, αφετέρου όλα τα παραπάνω είναι συνάρτηση του ελέγχου της Τρόικας που θα ξεκινήσει τέλη Σεπτεμβρίου. Είναι όμως πολύ πιθανό να ακούσουμε την τελική ημερομηνία καθόδου.

Στο ίδιο κλίμα ήταν εξάλλου και η διάψευση του ΔΝΤ για την υποτιθέμενη διάσκεψη για το χρέος που θα γινόταν στην Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες ουδέποτε είχαν υπόψιν. Το ΔΝΤ εκπροσωπείται στην τρόικα και δεν έχει κατά δήλωση των αρμοδίων εκπροσώπων καμία διαφωνία ή επιφύλαξη στον τρόπο με τον οποίο η κοινοτική πλευρά χειρίζεται το ελληνικό ζήτημα.

Συνεπώς αυτή τη στιγμή, βάση συμφωνίας το ΔΝΤ και η ίδια η Κρ.Λαγκάρντ, δεν ζητούν κανένα κούρεμα στο ελληνικό χρέος, θεωρούν την πορεία του βιώσιμη, αν τηρηθούν οι στόχοι του προγράμματος (που για την ώρα και για το 2014 η χώρα είναι εντός τροχιάς), ενώ θεωρεί πως και η χρηματοδότηση είναι επαρκής για τους επόμενους 12 μήνες, με τα λεφτά στο ΤΧΣ ακόμα ανέπαφα - μετά τα στρες τεστς θα το ξαναδούν.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αν ερωτηθεί έχει ετοιμάσει μια δήλωση που καταγράφει την πρόοδο, αλλά κατ’ ουσία ζητά να γίνουν και όλα τα υπόλοιπα.

Η Κύπρος στο επίκεντρο:

Το πρώτο θέμα της ατζέντας της συνάντησης των 18 υπουργών θα είναι το κυπριακό πρόγραμμα. Το νομοσχέδιο για τη εκποίηση περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών είναι εκτός γραμμής σύμφωνα με την Κομισιόν και το EWG, αποτελεί ήδη αντικείμενο τριβής στο νησί και στερεί από την Κύπρο προς στιγμή την επόμενη δόση ύψους 350 εκ ευρώ και 86εκ. από το ΔΝΤ.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: