4.9.14

Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, ο Αβραμόπουλος...

Συνάντηση Γιούνκερ-Αβραμόπουλου για το χαρτοφυλάκιο της Κομισιόν
Το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Εσωτερικών Υποθέσεων θα αναλάβει ο νέος επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται ο...
δικτυακός τόπος EurActiv.

Όπως τονίζεται το έγγραφο είναι εμφανές πως δεν είναι το τελικό και αποτελεί σχέδιο οργανογράμματος που προετοιμάστηκε από τις υπηρεσίες του νέου προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με ημερομηνία 2 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, στην Κύπρο και τον Χρήστο Στυλιανίδη ανατίθεται το χαρτοφυλάκιο του Διαδικτύου και του Πολιτισμού.

Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, τότε ο κ. Αβραμόπουλος αναλάμβανε ένα χαρτοφυλάκιο που επιθυμούσε η ελληνική πλευρά.
 

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η εγκυρότητα του εγγράφου, στη νέα Κομισιόν δεν θα υπάρχει το χαρτοφυλάκιο της Εσωτερικής Αγοράς, όπως επίσης και η Ψηφιακή Ατζέντα. Δεν προβλέπεται επίσης επίτροπος Διεύρυνσης, κάτι που αντανακλά και τις προτεραιότητες της ΕΕ για την επόμενη πενταετία. Αντίθετα, υπάρχει μια νέα θέση αντιπροέδρου για την «Ένωση Ενέργειας», μαζί με το χαρτοφυλάκιο Ενέργειας/Κλιματικής Αλλαγής.

Επίσης, συστήνεται ένα χαρτοφυλάκιο για τη «Βελτίωση της Νομοθεσίας» που σύμφωνα με το έγγραφο, θα ανατεθεί στην Ολλανδία, η οποία ζητά εδώ και καιρό από κοινού με τη Βρετανία λιγότερη γραφειοκρατία στην ΕΕ.

Στη Βρετανία πηγαίνει το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, εξέλιξη που όπως εκτιμάται θα δυσαρεστήσει το Λονδίνο, αφού τα ζητήματα προμήθειας ενέργειας και αγωγών θα υπαχθούν μάλλον στο προαναφερθέν χαρτοφυλάκιο της Ένωσης Ενέργειας.

Το EurActiv παρατηρεί ότι ο μεγάλος χαμένος φαίνεται να είναι και η Γαλλία, καθώς ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Πιερ Μοσκοβισί φέρεται να έχει επιλεγεί για το χαρτοφυλάκιο του Ανταγωνισμού και όχι αυτό των Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, που σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο πηγαίνει στο Φιλανδό Γιούργκι Κατάινεν.


in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: