14.9.14

Τι κρύβει ο τέταρτος τοίχος που βρέθηκε στην Αμφίπολη...

Τι κρύβει ο τέταρτος τοίχος που βρέθηκε στην Αμφίπολη 

Δεν αποκλείεται να βρεθεί σαρκοφάγος με οστά...

Δεν σταματά να εκπλήσσει τους αρχαιολόγους αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης που πλέον θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ανήκει σε... κάποιο σπουδαίο πρόσωπο ή στη βασιλική οικογένεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Όταν μπήκαν στον τρίτο θάλαμο, οι αρχαιολόγοι είδαν έναν τέταρτο τοίχο, μήκους 4,5 μέτρων. Ο τοίχος είναι επενδεδυμένος, με μάρμαρο από τη Θάσο, όπως και οι δυο προηγούμενοι. Το πιο σημαντικό είναι ότι μπορεί να οδηγεί σε ακόμη έναν ταφικό θάλαμο ενώ οι ειδικοί δεν αποκλείουν στο θάλαμο αυτό να υπάρχει και σαρκοφάγος με οστά ή κτερίσματα του νεκρού.

Πάντως τα αποτελέσματα δεν αναμένονται άμεσα αφού πρέπει να γίνουν εργασίες εκσκαφής. Και ο τρίτος θάλαμος είναι γεμάτος με χώμα οπότε θα πρέπει να γίνουν αποχωματώσεις και εργασίες αντιστήριξης των τοίχων.

Πρώτα θα πρέπει να αδειάσει ο τρίτος θάλαμος, στον οποίο βρίσκονται τώρα οι αρχαιολόγοι. Κατόπιν θα αναζητηθεί κάποιο άνοιγμα ή πύλη στον τέταρτο τοίχο, που ίσως δώσει πρόσβαση σε επόμενο θάλαμο.

Η δουλειά της επιστημονικής ομάδας που συμμετέχει στις ανασκαφές είναι δύσκολη καθώς στο θάλαμο δεν υπάρχει αέρας και θα πρέπει να δουλεύουν μόνον δυο άτομα τη φορά.

Αν πάντως οι ελπίδες των αρχαιολόγων επιβεβαιωθούν, και υπάρχει σαρκοφάγος και κτερίσματα, τότε θα αποκαλυφθούν πολλά όχι μόνον για την ταυτότητα του "ενοίκου" του τάφου αλλά και για το μνημείο συνολικά, όπως η ακριβής ηλικία του και πληροφορίες για τη ζωή των ανθρώπων της εποχής.

 newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: