18.9.14

Εν αναμονή νέων ανακοινώσεων για την Αμφίπολη...




Σε αναμονή βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η αρχαιολογική ανασκαφή στην Αμφίπολη. Οι εργασίες των αρχαιολόγων επικεντρώνονται στην υποστύλωση του τρίτου ταφικού θαλάμου ενώ τα έντονα ...
καιρικά φαινόμενα στην περιοχή, δυσχεραίνουν την κατάσταση.

Τα αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν στο μνημείο πέρασαν με επιτυχία το τεστ των έντονων βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών. Η θωράκιση του μνημείου στην είσοδό του με το κατάλληλο στέγαστρο και τα αποστραγγιστικά κανάλια περιμετρικά, βοήθησαν τους μηχανικούς, να συνεχίσουν το έργο τους και να προχωρήσουν ένα ακόμη βήμα στα άδυτα του τάφου στην Αμφίπολη.

Κρίσιμη για τους αρχαιολόγους που έχουν αναλάβει τις έρευνες ήταν η υποστύλωση του τρίτου θαλάμου που παρουσιάζει και τις πιο πολλές φθορές.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη μιλώντας χθες στον realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου ανέφερε σχετικά με την πορεία της ανασκαφής της Αμφίπολης και τις εργασίες που γίνονται :

«Επειδή προχωρούμε στην ουσία, στη γη μέσα, στο εσωτερικό, πρέπει να γίνουν ορισμένες απαραίτητες υποστυλώτικες εργασίες, να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα αποφορτίσουν σε έναν βαθμό το θόλο του μνημείου, για να μπορέσουν οι άνθρωποι να εργαστούν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και φυσικά να μην υπάρξει κανένας κίνδυνος για το ίδιο το μνημείο».

Και ξεκαθάρισε ότι: «Η αρχαιολογία είναι μία επιστήμη που κρύβει πάρα πολλές εκπλήξεις. Η ανασκαφή κρύβει ακόμα μεγαλύτερες».
 
Οι εργασίες στερέωσης με μεταλλικούς δοκούς συνεχίζονται από την ομάδα αρχαιολόγων με σκοπό στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι αποχωματώσεις με τις οποίες θα ανοίξει ο δρόμος για το μεγάλο μυστικό και το περιεχόμενο του τρίτου θαλάμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: