12.9.14

Ντράγκι: Ζητά εγγυήσεις για δανεισμό επιχειρήσεων...

 


Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι ζήτησε από τις χώρες της Ευρωζώνης να στηρίξουν το πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων δανείων (ομόλογα βασιζόμενα σε...
δάνεια, asset - backed securities ή ABS), παρέχοντας εγγυήσεις για τα δάνεια προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι θα αρχίσει να αγοράζει πακέτα δανείων, ενσωματωμένων σε ομόλογα (ABS) για να βοηθήσει τις τράπεζες να απελευθερώσουν το ενεργητικό τους και να τονώσουν τις χορηγήσεις δανείων στην πραγματική οικονομία. Το σχέδιο αυτό, ωστόσο, προκάλεσε ανησυχίες από την πλευρά της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Μπούντεσμπανκ) και άλλων ότι η ΕΚΤ αναλαμβάνει πολύ μεγάλο κίνδυνο.
Σε έγγραφο που θα παρουσιαστεί στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης το Σαββατοκύριακο, προσθέτει το δημοσίευμα, θα καταγράφεται η αντίθεση του Βερολίνου και του Παρισιού στην πρόταση της κεντρικής τράπεζας να εγγυώνται οι κυβερνήσεις τα τμήματα των τιτλοποιημένων δανείων που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Ο κ. Ντράγκι υποβάθμισε τις ανησυχίες αυτές σε χθεσινή ομιλία του στο Μιλάνο: «Η παροχή δημοσίων εγγυήσεων πρέπει να εξετασθεί για την ενίσχυση του δανεισμού (σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις), αντίστοιχα με ότι κάνουν άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Ορισμένα από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ διαφώνησαν με το σχέδιο για την αγορά των τιτλοποιημένων δανείων. Οι διαφωνούντες, μεταξύ των οποίων ήταν ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν, πιστεύουν ότι το πρόγραμμα για την αγορά των ABS δεν χρειάζεται, επειδή υπάρχει επαρκής ζήτηση για τα πιο ποιοτικά μερίδια (tranches) των τιτλοποιημένων δανείων.
Ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι μόνο το 0,12% των πιο ποιοτικών μεριδίων των ομολόγων, βασισμένων σε στεγαστικά δάνεια, της Ευρωζώνης δεν αποπληρώθηκε από τα μέσα του 2007 έναντι ποσοστού υψηλότερου από το 25% στις ΗΠΑ. Κάτω από το 1% ήταν και το αντίστοιχο ποσοστό για τα ομόλογα που βασίζονταν σε καταναλωτικά δάνεια ή δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλη τη διάρκεια των πιο δύσκολων ετών της κρίσης.
Γαλλία - Γερμανία: Πρόταση δανεισμού μικρομεσαίων εταιρειών
Η δημιουργία μίας πανευρωπαϊκής αγοράς από την οποία οι μικρότερες επιχειρήσεις θα μπορούν να αντλούν κεφάλαια περιλαμβάνεται στις προτάσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας για τους τρόπους ενίσχυσης των επενδύσεων στην Ευρώπη, οι οποίες θα συζητηθούν στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Μιλάνο.
Η επιλογή αυτή περιλαμβάνεται σε 4σέλιδο έγγραφο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του Γάλλου ομολόγου του Μισέλ Σαπέν και μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας ένωσης των κεφαλαιαγορών που θα βασισθεί στην τραπεζική ένωση της Ευρωζώνης. Ο στόχος είναι να μειωθεί η εξάρτηση των επιχειρήσεων από τις τράπεζες με τη δημιουργία διαύλων χρηματοδότησης, όπως αυτές που παρέχονται από τις αμερικανικές αγορές εταιρικών ομολόγων.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, που συνεδριάζουν σήμερα στο Μιλάνο, αναζητούν τρόπους για την αναζωογόνηση της στάσιμης ευρωπαϊκής οικονομίας. Οι επενδύσεις είναι η νέα λέξη της μόδας μεταξύ των υπουργών, παραμερίζοντας το γερμανικό δόγμα των δημοσιονομικών περικοπών που είχε στόχο τη μείωση των υψηλών δημοσιονομικών ελλειμμάτων και την προσέλκυση επενδύσεων. Το δόγμα αυτό επικρίνεται ότι κατέπνιξε την εύθραυστη ανάκαμψη της οικονομίας. Οι δαπάνες για επενδύσεις στην Ευρωζώνη το 2013 ήταν χαμηλότερες κατά 15% σε σχέση με την περίοδο πριν από την κρίση το 2010, σύμφωνα με το γαλλογερμανικό έγγραφο.
«Η Ευρώπη πρέπει να θέσει ως προτεραιότητες την ανάπτυξη και την απασχόληση, έχοντας δώσει έμφαση στη δημοσιονομική προσαρμογή. Οι επενδύσεις είναι κρίσιμες για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, φθάνοντας στο Μιλάνο για τη διήμερη σύνοδο. Η Ιταλία και η Γαλλία έχουν αναθαρρήσει από τη δραματική αλλαγή πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Η ΕΚΤ ζήτησε από τις κυβερνήσεις να λάβουν περισσότερα μέτρα για να αναθερμάνουν την ανάπτυξη, περιλαμβανομένων των διαρθρωτικών αλλαγών, των επενδύσεων και πιο έξυπνων δαπανών. Εν τω μεταξύ, ο επόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θέλει ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 300 δισεκ. ευρώ για την αναθέρμανση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ωστόσο, η Γερμανία, υποστηριζόμενη από τη Φινλανδία, την Ολλανδία και την Αυστρία, παραμένει ακλόνητη στη θέση ότι η ΕΕ δεν πρέπει να αναλάβει νέα χρέη για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη, καθώς φοβάται επιστροφή στις πολιτικές του παρελθόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: