9.9.14

Πιθανό ένα νέο δάνειο στην Ελλάδα...

ee...λέει αξιωματούχος του Eurogroup...

Τη χορήγηση νέου δανείου στην Ελλάδα μετά τη λήξη του παρόντος προγράμματος, εφόσον...
υποβληθεί σχετικό αίτημα εξετάζει το Eurogroup, το οποίο παράλληλα εστιάζει στη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας.

«Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε για νέο πρόγραμμα ή επέκταση του υφιστάμενου», ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος του κοινοτικού οργάνου στη Ντόιτσε Βέλλε, ο οποίος εκτίμησε ωστόσο, ότι αυτό δεν φαίνεται να είναι στις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης  επικαλούμενος δημοσιεύματα στον Tύπο.

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει νέο πρόγραμμα τότε η Ελλάδα θα πρέπει να βγει στις αγορές για δανεισμό, υπογράμμισε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η συγκυρία είναι πολύ καλή λόγω της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων.

Είπε ακόμη ότι, η ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης της τρόικας, που θα ξεκινήσει στο τέλος Σεπτεμβρίου και το σχέδιο του προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2015, θα αποτελέσουν τη βάση των συζητήσεων στο Εurogroup για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Στις Βρυξέλλες προτρέπουν την ελληνική κυβέρνηση να προβεί γρήγορα σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο πλαίσιο της αξιολόγησης, ώστε αυτές να ολοκληρωθούν εντός του Οκτωβρίου και να ξεκινήσουν οι διεξοδικές συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.

Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου η Ελλάδα και τα κράτη μέλη έχουν θεσμική υποχρέωση στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας να υποβάλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα σχέδια προϋπολογισμού του 2015. Το ελληνικό σχέδιο έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί, όπως ανέφερε η ίδια πηγή, θα είναι βασική παράμετρος για τον υπολογισμό της πορείας των δημοσιονομικών μεγεθών και κυρίως του χρέους, αφού θα περιλαμβάνει τους στόχους για τα έσοδα και τις δαπάνες...
matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: