16.9.14

Στις συμπληγάδες η συγκυβέρνηση...

samaras-venizelosΣτριμωγμένοι μεταξύ της ανταρσίας των κυβερνητικών βουλευτών και της δυναμικής που αναπτύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αντώνης Σαμαράς επιστρατεύει τη θεωρία των δύο άκρων και ο Ευάγγελος Βενιζέλος επαναφέρει το...
θέμα της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών.
        
Στη θεωρία των άκρων καταφεύγει και πάλι ο πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να βγάλει την κυβέρνηση από τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει μετά την παρουσίαση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ από τον Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Σε ομιλία του στο forum που διοργάνωσαν οι εφημερίδες «New York Times» και «Καθημερινή» με τίτλο «Δημοκρατία υπό πίεση», ο κ. Σαμαράς, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: «Ο λαϊκισμός και ο εξτρεμισμός έχασαν την ευκαιρία να ενισχυθούν στα χρόνια της κρίσης. Τώρα που ξεφεύγουμε από την κρίση θα υποχωρήσουν. Δεν γνωρίζω πολλές κοινωνίες που θα μπορούσαν να αντέξουν τόσο ριζικές μεταρρυθμίσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Παρά τα δίκαια παράπονα, ο ελληνικός λαός δεν αγκάλιασε τον εξτρεμισμό και τον λαϊκισμό. Δεν θα υπάρξει Δημοκρατία της Βαϊμάρης για την Ελλάδα. Η Ελλάδα επέστρεψε αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται. Οι εχθροί των μεταρρυθμίσεων ετοιμάζουν την τελευταία τους επίθεση, κάνουν ό,τι μπορούν με ψεύτικες υποσχέσεις για γρήγορες λύσεις, όμως όσο περισσότερο προσπαθούν να πείσουν ότι είναι αξιόπιστη εναλλακτική τόσο περισσότερο εκτίθενται. Τα όσα πετύχαμε δεν μπορούν να θυσιαστούν στον βωμό του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού».

Την ίδια ώρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος προτείνει απλή αναλογική α λα καρτ για να εμποδίσει την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να δεσμεύσει ΔΗΜΑΡ και ΑΝ.ΕΛΛ. στους 180, με αντάλλαγμα την κοινοβουλευτική τους επιβίωση.

Το σχέδιο που έσπευσε να βγάλει από το ψυγείο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού πρόκειται για ένα θέμα που έχει ξανατεθεί και στο πρόσφατο παρελθόν, περιλαμβάνει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το κόμμα που θα κόψει το νήμα των εκλογών ή εναλλακτικά την κατάτμησή του προς τα κόμματα που θα δεσμευτούν για κυβερνήσεις συνεργασίας.

Παράλληλα, θα προβλέπεται ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, έτσι ώστε να διευκολύνεται η είσοδος των κομμάτων στη Βουλή, με κατώτατο όριο χαμηλότερο από το υφιστάμενο 3%, που φαντάζει απειλητικό και δύσκολα επιτεύξιμο για κόμματα που έχουν σήμερα κοινοβουλευτική παρουσία.

Πριν απ' αυτό, όμως, και για την υλοποίηση της πρότασης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης φέρεται να θέτει έναν όρο: να υπάρξει ευρεία συμφωνία και συναινετικές διαδικασίες για την προεδρική εκλογή, έτσι ώστε να μη χρειαστεί η προκήρυξη πρόωρων εκλογών...
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: