11.9.14

Αμφίπολη: Κοντά στην αποκάλυψη...

Νέα ευρήματα έρχονται καθημερινά στο φως από την Αμφίπολη και εξάπτουν την φαντασία αρχαιολόγων και πολιτών, λίγο πριν από την αποκάλυψη του προσώπου ή των προσώπων που τάφηκαν στον τύμβο.

Σύμφωνα με...
πληροφορίες, σήμερα οι αρχαιολόγοι αναμένεται να λύσουν το μυστήριο, καθώς ετοιμάζονται να εισέλθουν στον τρίτο θάλαμο. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, δεν θα γίνει αποσφράγιση της εισόδου όπου βρίσκονται οι Καρυάτιδες για λόγους ασφαλείας, καθώς υπάρχει μεγάλος όγκος χώματος.

Έτσι οι αρχαιολόγοι θα εισέλθουν προσεκτικά στον τρίτο θάλαμο από την οπή που εντοπίστηκε αριστερά στον τοίχο κάτω από τον θόλο. Θα έχει προηγηθεί η αποχωμάτωση στο συγκεκριμένο σημείο, καθώς η διαδικασία γίνεται αργά προκειμένου να συλλεχθούν και ευρήματα που βρίσκονται μέσα στο χώμα.

Χθες κατά την αποχωμάτωση του θαλάμου οι αρχαιολόγοι βρήκαν τρία κομμάτια επιστυλίου, με ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος μήκους περίπου 80 εκ. με 1 μέτρο και ύψους 15 εκ. , μετά τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, πίσω από τις Καρυάτιδες. Εν συνεχεία τα ευρήματα μεταφέρθηκαν υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης για λόγους προστασίας.

Ωστόσο, οι αποκαλύψεις στην Αμφίπολη πυροδότησαν φήμες ότι στο ταφικό μνημείο βρέθηκαν επιγραφές. Ο υπουργός Πολιτισμού υποχρεώθηκε να διαψεύσει τις φήμες και να υπογραμμίζει ότι το υπουργείο ενημερώνει για ό,τι βρίσκει.

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και μόνον ενημερώνει τακτικά για την πορεία των ανασκαφικών εργασιών στο λόφο Καστά από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων» είπε ο Κώστας Τασούλας και συνέχισε: «Έγκαιρα και υπεύθυνα πληροφορούμε για κάθε εύρημα που βρίσκεται και για την κατάστασή του. Αντιλαμβάνεστε συνεπώς ότι ενημερώνουμε για ό,τι βρίσκουμε. Δεν γίνεται να ενημερώνουμε και για ό,τι δεν βρίσκουμε!».

Στοιχήματα για τον «ένοικο»

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν τις αποκαλύψεις στην Αμφίπολη οι λάτρεις της ιστορίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Μάλιστα, ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση και τα στοιχήματα για το ποιος βρίσκεται θαμμένος στον εντυπωσιακό ταφικό μνημείο.

Το National Geographic αναρωτιέται σε δημοσίευμα του: «Ποιος βρίσκεται θαμμένος στον μεγαλύτερο τύμβο της Βόρειας Ελλάδας; Νέα ευρήματα αυξάνουν την ίντριγκα». Το περιοδικό θεωρεί αμφίβολο να βρίσκεται ο Μέγας Αλέξανδρος, καθώς η σορός του Μακεδόνα βασιλιά εκλάπη από τον αγαπημένο στρατηγό του Πτολεμαίο. «Ο Πτολεμαίος απήγαγε τη σορό και την έθαψε κάπου στην Αίγυπτο. Έτσι θα στοιχημάτιζα δέκα δολάρια ότι ο Μέγας Αλέξανδρος δεν βρίσκεται στον τύμβο της Αμφίπολης» λέει στο περιοδικό ο Ίαν Γουόρθινγκτον, καθηγητής κλασικών σπουδών του Πανεπιστημίου Μισούρι και συγγραφέας δύο βιβλίων για τον Μέγα Αλέξανδρο.

Τις εντυπωσιακές φωτογραφίες από τα ευρήματα στην Αμφίπολη φιλοξενεί και η εφημερίδα Washington Post και η Deutsche Welle, η οποία παρακολουθεί από κοντά τις αποκαλύψεις...
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: