16.9.14

Ποιοί «σπρώχνουν» τον Σαμαρά σε πρόωρη προεδρική κάλπη...

samaras11

Μέχρι προ μηνός, τα σενάρια επιτάχυνσης της διαδικασίας αναζήτησης του νέου Προέδρου που θα διαδεχθεί τον Κάρολο Παπούλια έμοιαζαν με αποκυήματα φαντασίας. Άλλωστε, η κυβέρνηση ετοιμαζόταν να ...διαπραγματευτεί για τη βιωσιμότητα του χρέους, σε μία συζήτηση που κανονικά θα έπρεπε να ξεκινήσει την Άνοιξη, παραπέμφθηκε για μετά τις ευρωεκλογές, εν συνεχεία το Σεπτέμβριο και, πλέον, τοποθετείται στα τέλη του έτους, και αν. Πλέον όμως τα σενάρια επανέρχονται εμφατικά και, μάλιστα, υποστηριζόμενα από πολλές πλευρές. Μετά τις σχετικές διαρροές καραμανλικών κύκλων, ακολούθησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και, χθες, η Ντόρα Μπακογιάννη. Πρόκειται για όσους έχουν μιλήσεις δημοσίως ή, σχεδόν δημοσίως, διότι παρασκηνιακά η συζήτηση για το χρόνο της Προεδρικής εκλογής και, ενδεχομένως, της εθνικής κάλπης καλά κρατεί.
Η σχετική συζήτηση εδράζεται σε δύο - τρία δεδομένα, που μάλλον μοιάζουν να ενισχύονται μέρα με την ημέρα:
• η τρόικα επανέρχεται με άγριες διαθέσεις (προ ημερών το Eurogroup ζήτησε την πλήρη εφαρμογή του μνημονίου μέχρι τα... τέλη Ιανουαρίου) και, αν ισχύουν οι πληροφορίες απ΄όσα συζητήθηκαν χθες στο Μαξίμου, έχει στο επίκεντρό της εργασιακά και ασφαλιστικό. Προφανώς, η κυβέρνηση δεν έχει τις πολιτικές αντοχές για να αποδεχθεί τέτοιου είδους μέτρα.
• ΕΚΤ, Βερολίνο και Ουάσιγκτον έχουν μπλέξει σε ένα γαϊτανάκι ευθυνών για την κρίση στην ευρωζώνη και την ενδεικνυόμενη απάντηση, με τον Ιταλό Μάριο Ντράγκι να επιδιώκει χαλάρωση και να δοκιμάζει τα νεύρα της Άγκελας Μέρκελ, που προ εβδομάδων «έφαγε» τον απείθαρχο Γάλλο πρώην υπουργό Οικονομικών.
• Ευρωζώνη και ΔΝΤ δεν έχουν συμφωνήσει στη διαδικασία ρύθμισης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, κάτι που σηματοδοτήθηκε και από τη ματαίωση της διάσκεψης που επεδίωξε να διοργανώσει το Ταμείο στην Ουάσιγκτον. Παράλληλα, η ΕΚΤ, μέσω Ντράγκι, πιέζει την Ελλάδα για ένα νέο μνημόνιο, το οποίο φυσικά δεν μπορεί να αποδεχθεί ο Αντώνης Σαμαράς.
Όλα αυτά καταδεικνύουν τον κίνδυνο σημαντικων εμπλοκών και καθυστερήσεων που, προφανώς, δεν ταιριάζουν με το χρονοδιάγραμμα που είχε διαμορφώσει η ελληνική πλευρά και ήθελε τα πάντα να έχουν ολοκληρωθεί (σ.σ. και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο για την κυβέρνηση) μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, έτσι ώστε να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την προεδρική εκλογή.
Σε αυτό τον καμβά, δεδομένου ότι εκ των πραγμάτων η εκκρεμότητα στην Ελλάδα και η ανησυχία για τη... μακροημέρευση της κυβέρνησης ενισχύει την ούτως ή άλλως μεγάλη αναβλητικότητα των εταίρων, η πρόταση για επιτάχυνση των διαδικασιών πέφτει στο τραπέζι. Έναρξη των εν λόγω ψηφοφοριών εντός Νοεμβρίου ή ακόμα και κάλπες χωρίς προηγουμένως να έχει ανοίξει η συζήτηση για τον Πρόεδρο περιλαμβάνονται στα σενάρια που συζητούνται δημοσίως. Η επιλογή δε Βενιζέλου να επαναφέρει θέμα εκλογικού νόμου αναζωπύρωσε τις συζητήσεις και τις φήμες, έστω κι αν, όπως φαίνεται, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι θα απαιτηθεί ούτως ή άλλως και δεύτερη προσφυγή στις κάλπες (όπως είχε συμβεί το Μάιο και Ιούνιο του 2012) και ο στόχος του επικεντρώνεται, κυρίως, στο δεύτερο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης. Καλά πληροφορημένες πηγές, πάντως, επιμένουν ότι τα σχετικά σενάρια δεν περιορίζονται μόνον έξω από τους τοίχους του πρωθυπουργικού γραφείου. Κάθε άλλο.

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: