9.9.14

Παράθυρο για τρίτο μνημόνιο από τις Βρυξέλλες...

Παράθυρο για τρίτο μνημόνιο από τις ΒρυξέλλεςΑνοιχτό άφησε το ενδεχόμενο επιπρόσθετης βοήθειας της Ελλάδας με ένα τρίτο μνημόνιο ανώτατος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, στο περιθώριο δηλώσεων για το άτυπο EuroWorking Group, την αξιολόγηση της προόδου του προγράμματος και τη συζήτηση για...
τη βιωσιμότητα του χρέους.

«Είναι ουσιαστικά θέμα των ελληνικών Αρχών, τονίζοντας ότι αν η χώρα υποβάλλει σχετικό αίτημα θα εξεταστεί τρίτο πρόγραμμα στήριξης, αλλιώς η χρηματοδότηση της χώρας θα γίνεται κανονικά από τις αγορές» σημείωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε «με δεδομένο ότι η συμμετοχή της ευρωζώνης στο ελληνικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται στα τέλη του έτους -ενώ αυτή του ΔΝΤ συνεχίζεται για ακόμη 15 μήνες-θα ήταν οξύμωρο να συνεχιστεί τον επόμενο χρόνο μόνο η συμμετοχή του ΔΝΤ».

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι δηλώσεις αυτές έγιναν μόλις δύο ημέρες μετά τις εξαγγελίες Σαμαρά, σύμφωνα με τις οποίες «μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα η χώρα θα λάβει πιστοποίηση για τη βιωσιμότητα του χρέους».

Ως γνωστόν από την πρώτη του νέου έτους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποχωρούν από το πρόγραμμα, με το ΔΝΤ να έχει επανειλημμένα εκφράσει τις ανησυχίες του για το κατά πόσο η δανειολήπτρια Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί συνεπής στις υποχρεώσεις της. Το θέμα έχει απασχολήσει ανοιχτά το Ταμείο, με αποτέλεσμα να ακολουθεί εδώ και καιρό διαφορετική «ρότα» αναφορικά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους από την Κομισιόν και την ΕΚΤ, τασσόμενο υπέρ μίας σημαντικής ελάφρυνσης.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί αναφορικά με τα χρήματα που αναμένεται να απαιτηθούν, εκτός από το δημοσιονομικό κενό για το 2015 και για μία επιπρόσθετη ένεση ρευστότητας στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι ότι το ύψος των κόκκινων δανείων, σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Δένδια, ανέρχονται στο δυσθεώρητο ποσό των 80 δισ. ευρώ.

Πάντως ο ευρωπαίος αξιωματούχος αναφερόμενος στην ατζέντα του άτυπου EuroWorking Group της Παρασκευής, όπου θα τεθεί επί τάπητος το ελληνικό πρόγραμμα, σημείωσε ότι τυχόν συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα δρομολογηθούν μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που αναμένεται να κλείσει στο δεύτερο μισό του Οκτωβρίου και αφού ανακοινωθούν τα stress tests των ελληνικών τραπεζών, τα οποία όπως σήμερα αποκάλυψε Reuters αναμένονται στις 24 Οκτωβρίου...
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: