9.9.14

ΕΕ: Οι κυρώσεις στη Ρωσία θα ενισχυθούν ή θα ακυρωθούν...

ΕΕ: Οι κυρώσεις στη Ρωσία θα ενισχυθούν ή θα ακυρωθούν ανάλογα με τις εξελίξεις...ανάλογα με τις εξελίξεις...


Οι τομείς της ενέργειας και γενικότερα της οικονομίας βρίσκονται στο επίκεντρο των κυρώσεων που ετοιμάζεται να υιοθετήσει η...
Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας.

Αυτό αναφέρουν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι εν λόγω κυρώσεις θα τεθούν σε ισχύ μετά την υιοθέτηση και δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Ενδέχεται, όμως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να «ακυρωθούν» αν γίνει σεβαστή η κατάπαυση πυρός και η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της από την ανατολική Ουκρανία ή να «ενισχυθούν» αν η κατάσταση επιδεινωθεί.

Σύμφωνα με διπλωμάτη της ΕΕ, τον οποίο επικαλείται σε δημοσίευμά του το δελτίο πληροφόρησης Europolitics, το πακέτο των κυρώσεων περιλαμβάνει μέτρα που περιορίζουν την πρόσβαση των δημόσιων ρωσικών τραπεζών σε ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.

Επιπλέον, οι ρωσικές δημόσιες επιχειρήσεις δεν θα είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τα χρηματοοικονομικά εργαλεία της ΕΕ. Τα νέα μέτρα θα έχουν εφαρμογή όχι μόνο στις πέντε δημόσιες ρωσικές τράπεζες αλλά και στους «άλλους δημόσιους οργανισμούς που επιχειρούν στους τομείς του στρατιωτικού υλικού και του πετρελαίου», πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι πετρελαϊκές εταιρείες Rosneft και Transneft καθώς και το σχετικό τμήμα της Gazprom αποτελούν τον κύριο στόχο των κυρώσεων.

Επιπλέον, ο ίδιος διπλωμάτης αναφέρει ότι «αλλάξαμε προσέγγιση επιβάλλοντας καθολικό εμπάργκο στην πώληση όλων των ειδών διπλής χρήσης στις εταιρείες που λειτουργούν στο ρωσικό τομέα στρατιωτικού υλικού».

«Δεν αναλύουμε πλέον τι πουλάμε αλλά σε ποιον πουλάμε προϊόντα διπλής χρήσης», πρόσθεσε επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι κυρώσεις δεν στοχεύουν στον ευαίσθητο τομέα του φυσικού αερίου. Επιπλέον, οι κυρώσεις περιλαμβάνουν απαγόρευση θεώρησης εισόδου και «πάγωμα» της περιουσίας 24 προσώπων.

Εξάλλου το δελτίο πληροφόρησης Agence Europe, σε δημοσίευμα με τίτλο «Το Κίεβο δηλώνει έτοιμο να εργαστεί για την επίτευξη συμβιβασμού σχετικά με τη σύγκρουση του φυσικού αερίου» αναφέρει ότι χθες ο Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, είχε συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας της Ουκρανίας Γιούρι Προντάν στο περιθώριο της συνάντησης, στο Μπακού, των Υπουργών ενέργειας από τις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία).

Πριν από τη διμερή συνάντηση ο Προντάν σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους τόνισε την ετοιμότητα της Ουκρανίας να εργαστεί για ένα συμβιβασμό με τη Ρωσία στο θέμα της παράδοσης ρωσικού φυσικού αερίου...
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: