16.9.14

Δραγασάκης: Με τη συνθήκη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών οι προτάσεις μας...

Δραγασάκης: Με τη συνθήκη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών οι προτάσεις μας
Όλες οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ γίνονται υπό την συνθήκη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στον Βήμα 99,5. Πρόσθεσε ότι δεν θα επιστρέψουμε στα...
ελλείμματα, ενώ σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χτίζει αξιοπιστία απέναντι στον λαό, γι' αυτό και η ενδεχόμενη υποτίμη ή υπερτίμηση των εξαγγελθέντων μέτρων θα διορθωθεί.
Ο κ. Δραγασάκης είπε: «Όλες οι προτάσεις γίνονται υπό τις συνθήκες ισοσκελισμένου προϋπολογισμού. Δεν επιστρέφουμε στα ελλείμματα. Όχι μόνο για εμάς, αλλά για όποιον θέλει να σχεδιάσει πολιτική. Δηλαδή, δεν πάμε ξανά σε ελλείμματα, αυτό είναι η παραδοχή. Άλλο αν εμείς διεκδικούμε να εξαιρεθούν οι δημόσιες επενδύσεις, όπως και οι Ιταλοί το θέλουν και πολλοί άλλοι.

Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ακόμη πως ο ΣΥΡΙΖΑ χτίζει αξιοπιστία απέναντι στο λαό. «Γι' αυτό ακριβώς βάλαμε το μολύβι κάτω και μιλήσαμε για αριθμούς και θα επανέλθουμε. Ακόμη κι αν κάναμε κάπου λάθος, δηλαδή υπερτιμήσαμε ή υποτιμήσαμε κάτι, θα το διορθώσουμε και θα το πούμε επίσημα. Προτάσσουμε την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Υπάρχει περίπτωση να το αφήσουμε αυτό για αργότερα;».

Όσο για το πού θα βρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα έσοδα για το πρόγραμμά του ο κ. Δραγασάκης ανέφερε: «Με τα συγκεκριμένα στοιχεία π.χ. που έχουμε στην Ελλάδα, είναι η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ. Θα έπρεπε να είναι 25 δισ. και εισπράττουμε 15-16 δις.

» Άρα, στην Ευρώπη είναι στο 80% και στην Ελλάδα πριν την κρίση ήταν 70% και σήμερα είναι 60% και χαμηλότερα. Αν καταφέρουμε και το κάνουμε 70%, στα επίπεδα που ήταν πριν από την κρίση, ξέρετε πόσο είναι αυτό; 2,5 δισ. ευρώ».

Χαρακτήρισε έγκλημα το γεγονός ότι μαζί με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν έγινε και η εξυγίανση για τα κόκκινα δάνεια. «Αυτό που προτείνουμε εμείς, τον φορέα διαχείρισης κόκκινων δανείων, είναι διότι θέλουμε να ανακουφίσουμε τον κόσμο που φοβάται ή κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του, αλλά από την άλλη είναι και μέτρο ανόρθωσης του τραπεζικού συστήματος, για να μπορέσει να λειτουργήσει» είπε.

Ερωτηθείς εάν φοβάται αρνητική στάση των εταίρων απέναντι στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δραγασάκης δήλωσε η διαπραγμάτευση θα γίνει ότι με την νωπή λαϊκή εντολή. Και πρόσθεσε: «Ας μιλάμε με τη γλώσσα ότι έχουμε και εμείς κάποιο δίκιο, επιτέλους! Ας μιλάμε με τη συνείδηση ότι εδώ και χρόνια φεύγει ελληνικός πλούτος και πάει στους ξένους. Ας μιλάμε με τη συνείδηση, δυνατά, ότι το πρόγραμμα που μας έφεραν για σωτηρία είναι για σωτηρία των δικών τους συμφερόντων, των δικών τους τραπεζών και καταστροφής της κοινωνίας. Ας μιλήσουμε, εν πάση περιπτώσει, με όρους αξιοπρέπειας...».
Αναφορικά με την εξαγγελία για τη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας, διευκρίνισε ότι δεν είναι όλες πλήρους απασχόλησης.
«Είναι προγράμματα-γέφυρες, ώστε να δημιουργήσουμε ανάκαμψη της οικονομίας, μέσω της οποίας θα αρχίσουν να δημιουργούνται οι θέσεις αυτές.
Και κατέληξε: «Θα κάνουμε έναν συνδυασμό μικρών όπλων που διαθέτουμε και μόνο συνδυασμένα μπορούν να επιφέρουν ένα θετικό αποτέλεσμα. Ποια είναι αυτά; Πρώτον, το ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης. Δεύτερον, η ρύθμιση των δανείων και των οφειλών προς το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία. Τρίτον, η αύξηση του κατώτατου μισθού. Τέταρτον, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Η ιδέα μας στηρίζεται στο συντονισμό των μέσων.
» Αν κάνουμε τα ίδια πράγματα που λέμε, το ένα το 2014, το άλλο το 2015 και το άλλο το 2016, θα εξατμιστεί η όποια ενέργεια που περικλείουν αυτά τα μέτρα. Το μόνο στο οποίο μπορούμε να προσδοκούμε είναι ο συνδυασμός αυτών των μέτρων. Παίρνουμε διάφορα μέτρα ως λιανοντούφεκα, για να το πω στρατηγικά, τα ενώνουμε σε μία δέσμη και όλα αυτά παράγουν συνδυασμένα μια δύναμη πυρός που μπορεί να ξεκολλήσει την οικονομία από την κρίση».
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: