14.9.14

Ουκρανία: Ένοπλα επεισόδια στο Ντονέτσκ...

Φωτογραφία αρχείου


To Kίεβο κατηγόρησε τους φιλορώσους αντάρτες ότι απειλούν την ειρηνευτική διαδικασία, παραβιάζοντας την εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, καθώς στο Ντονέτσκ, προπύργιο των αυτονομιστών, σημειώθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυρών.

Σύμφωνα με...
τον εκπρόσωπο Τύπου των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων, Βολοντίμιρ Πολιόβι, αυτονομιστές αντάρτες επιτέθηκαν εναντίον σημείων ελέγχου του στρατού. Ο ίδιος έκανε λόγο για «ενέργειες τρομοκρατών» που «απειλούν την υλοποίηση του ειρηνευτικού σχεδίου του προέδρου» Πέτρο Ποροσένκο.
Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν ότι είδαν σφοδρή ανταλλαγή πυρών βαρέως πυροβολικού από την πλευρά του αεροδρομίου του Ντονέτσκ, του στρατηγικής σημασίας τομέα που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ουκρανικού στρατού. Το Γαλλικό Πρακτορείο συμπέρανε πως ενώ οι αντάρτες πυροβολούσαν από τις κατοικημένες περιοχές, οι ουκρανικές δυνάμεις απαντούσαν ανοίγοντας πυρ από το αεροδρόμιο.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ουκρανικού στρατού αναφέρθηκε στις δηλώσεις ενός ηγέτη των ανταρτών, του Μπόρις Λιτβίνοφ, ο οποίος επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι οι δύο αντιπρόσωποι των ανταρτών που υπέγραψαν τη συμφωνία για την εκεχειρία δεν είχαν παρά το ρόλο «παρατηρητών» στη διαδικασία και δε συμμετείχαν άμεσα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ.
Ο «πρωθυπουργός» της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Αλεξαντρε Ζαχαρτσένκο και ο «πρωθυπουργός» της αυτονακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ Ιγκόρ Πλοτνίτσκι «δεν υπήρξαν άμεσοι συμμετέχοντες στη συνάντηση. Ήταν παρατηρητές» εκτίμησε ο Μπ. Λιτβίνοφ. Υπογράφοντας τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός οι άνδρες αυτοί απλά επιβεβαίωσαν ότι «έλαβαν υπόψη» αυτό το έγγραφο, πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: