1.9.14

ΔΗΜΑΡ: Επανακατάθεση καίριων τροπολογιών στο αντιρατσιστικό...

Στην επανακατάθεση τεσσάρων καίριων τροπολογιών στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο προχώρησε η ΔΗΜΑΡ.

Οι τροπολογίες αφορούν το...
σύμφωνο συμβίωσης, την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας, την αξιοποίηση των δεσμευμένων καταθέσεων και την κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας για οφειλές προς το Δημόσιο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ, για τις τροπολογίες που επανακατέθεσε:

Κατέθεσε, για μια ακόμη φορά, τροπολογία σχετικά με τη σύσταση ενεχύρου, δηλαδή τη ρευστοποίηση υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου δεσμευμένων καταθέσεων τραπεζικών λογαριασμών κατηγορουμένων ή υπόπτων για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο κτλ, ώστε να εισρέουν άμεσα στο Δημόσιο Ταμείο τα «παγωμένα» στις Τράπεζες ποσά.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε δηλώσει στην ολομέλεια της Βουλής ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της ΔΗΜΑΡ κινείται σε θετική κατεύθυνση και ότι επίκειται η κατάθεση σχετικής ρύθμισης μέσα στον Ιούνιο που πέρασε.

Κατατέθηκε τροπολογία προκειμένου να συμπεριληφθούν τα ομόφυλα ζευγάρια στο Σύμφωνο Συμβίωσης καθώς η μη συμμόρφωση της χώρας στην προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αφ’ ενός μεν αποτελεί διάρρηξη του ισχύοντος ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου, αφ’ ετέρου δε κατατάσσει τους έλληνες πολίτες σε κατηγορία πολιτών μειωμένων δικαιωμάτων.

Και τα δύο είναι μη αποδεκτά. Η ΔΗΜΑΡ, έχοντας καταθέσει σχετική τροπολογία από το 2013 , καλεί την κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις δικαστικές αποφάσεις και να τροποποιήσει τον νόμο, παρέχοντας το δικαίωμα για Σύμφωνο Συμβίωσης σε όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις κοινωνικές, οικονομικές, φυλής ή φύλου.

Επανακατατέθηκε η τροπολογία για την παροχή της ελληνικής ιθαγένειας η οποία αποβλέπει στο να προσαρμόσει τα άρθρα 1Α του υφιστάμενου νόμου 3838/10, στις παραδοχές και κρίση της υπ αριθ. 240 απόφασης της ολομέλειας του ΣτΕ. Η διατήρηση σε ισχύ της εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών της 15ης Νοεμβρίου 2012 «Αναστολή διαδικασίας απονομής ιθαγενείας κατά τα άρθρα 1Α και 24 του Ν. 3838/2010.» για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα έχει καταστήσει την Ελλάδα μοναδική χώρα χωρίς ισχύον κώδικα χορήγησης ιθαγένειας.

Η ΔΗΜΑΡ προτείνει την άμεση υιοθέτηση της τροπολογίας η οποία αποτελεί και τυπική υποχρέωση της πολιτείας μετά την απόφαση του ΣτΕ. Η κατ’ εξακολούθηση άρνηση παροχής την ιδιότητας του πολίτη σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, σε ανθρώπους που έχουν επιδιώξει και έχουν επιτύχει την κοινωνική ενσωμάτωση, λαμβάνει πλέον τον χαρακτήρα συλλογικής απόρριψης και καθήλωσης μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού σε υποτελή θέση.

Κατατέθηκε, τέλος, τροπολογία για την κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας στην περίπτωση της μη καταβολής βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, καθώς η εφαρμογή του νόμου έχει οδηγήσει σε πολυάριθμες συλλήψεις ιδιωτών οφειλετών του δημοσίου ή είναι εν δυνάμει υπό σύλληψη, χωρίς όμως να έχουν δόλο αφού υπάρχει αντικειμενική δυσκολία να αποπληρώσουν τις οφειλές τους...
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: