10.9.14

Βενιζέλος "διορθώνει" Καραμανλή για το ΝΑΤΟ...

Καιρό είχαμε να ακούσουμε τέτοιες θεωρίες, που παραπέμπουν στην ψυχροπολεμική κατάταξη της χώρας σε ρόλο προκεχωρημένου φυλάκιου της Δύσης και αποδεικνύουν τι σόι συναίνεση...
ζητάει ο Βενιζέλος από την Αριστερά.

Τη γνωστή θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι αποτελεί στρατηγικό ορίζοντα της πολιτικής του η αποχώρηση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ σε συνδυασμό πάντοτε με την αποδυνάμωση και τη διάλυσή του κακοποιεί το μνημονιακό - ΝΑΤΟϊκό δίδυμο Σαμαρά - Βενιζέλου. Ο Βενιζέλος, μάλιστα, με τη γνωστή αμετροέπειά του, δηλώνει στη ΔΕΘ ότι "η Αριστερά αμφισβητεί τον ευρωατλαντικό προσανατολισμό. Είναι μια αντίληψη η οποία είναι εθνικά υπονομευτική". Καιρό είχαμε να ακούσουμε τέτοιες θεωρίες, που παραπέμπουν στην ψυχροπολεμική κατάταξη της χώρας σε ρόλο προκεχωρημένου φυλάκιου της Δύσης και αποδεικνύουν τι σόι συναίνεση ζητάει ο Βενιζέλος από την Αριστερά.

Έχουν περάσει, όμως, πολλά χρόνια από τότε και την εμφυλιοπολεμική τυπολογία έχει διαταράξει η αμείλικτη ιστορική εμπειρία: η Χούντα, η κυπριακή τραγωδία και η αποχώρηση της χώρας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Η αποχώρηση υπήρξε απόφαση του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και εξέφραζε το λαϊκό αίσθημα. Ο Βενιζέλος δείχνει σήμερα σκεπτικιστής. Δήλωσε στη ΔΕΘ: "Σαράντα χρόνια αργότερα, δεν έχουμε καταφέρει να επανέλθουμε στο σημείο που ήμασταν το 1974 στις στρατιωτικές δομές του ΝΑΤΟ". Προφανώς εννοεί "στο σημείο που ήμασταν", όταν μία ΝΑΤΟϊκή χώρα με αμερικανοΝΑΤΟϊκή κάλυψη εισέβαλλε και κατακτούσε τη μισή Κύπρο. Προφανώς, εννοεί "στο σημείο εκείνο των στρατιωτικών δομών του ΝΑΤΟ" που είχαν σχεδιάσει και έδωσαν το "πράσινο φως" για τη στρατιωτική δικτατορία στη χώρα μας.

Ο Βενιζέλος θεωρεί ότι ήταν λάθος η απόφαση Καραμανλή το 1974. Η εκτίμησή του συνιστά αναδρομική υπόκλιση στη θεωρία της άνευ όρων συμμετοχής της χώρας στο στρατιωτικό βραχίονα του ευρωατλαντισμού. Ο Βενιζέλος αναφέρεται στο παρελθόν για να δώσει εξετάσεις για το παρόν και το μέλλον. Αν η Ιστορία τού αναθέσει να χειριστεί μείζον εθνικό θέμα, τότε η διαπραγμάτευση που έκανε για το PSI θα εμφανιστεί ως "μάχη εθνικής αξιοπρέπειας"!

Για την ιστορία, να υπενθυμίσουμε στον Βενιζέλο ότι παραμονές της εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ το 1981, οι πολιτικοί προπάτορες του σημερινού κυβερνητικού εταίρου του, και μάλιστα οι πλέον έξαλλοι απ' αυτούς, τύπου Αβέρωφ, κατηγορούσαν το ΠΑΣΟΚ ότι απεργάζεται την έξοδο της χώρας από το ΝΑΤΟ, καθώς και εθνική καταστροφή...
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: