11.9.14

Οι λεπτές ισορροπίες της ΔΕΘ, στο τραπέζι του ΣΥΡΙΖΑ...

Οι λεπτές ισορροπίες της ΔΕΘ στο τραπέζι του ΣΥΡΙΖΑ
Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Επί τάπητος θα τεθούν οι τελικές εξαγγελίες του προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Στελέχη του κόμματος καθώς και η ηγετική ομάδα έχουν επιστήσει την προσοχή...
ώστε οι εξαγγελίες του επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να περιοριστούν στις βασικές πρωταρχικές ανάγκες για την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής και κοινωνικής κρίσης και να μην επεκταθούν σε ολόκληρο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο άλλωστε αναμένεται να είναι έτοιμο στα τέλη Οκτωβρίου. Στην Κουμουνδούρου επαναλαμβάνουν καθημερινά ότι οι εξαγγελίες που θα κάνει ο Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ είναι απολύτως άμεσα υλοποιήσιμες και κοστολογημένες, ώστε να μην κατηγορηθούν για υποσχεσιολογία και λαϊκισμό, καθώς ήδη το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ξεκινήσει εδώ και ημέρες την καλλιέργεια κλίματος σε αυτή τη λογική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις εξαγγελίες που στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι θα επισκιάσουν τις «κουτσουρεμένες» αλλά πολυδιαφημισμένες φοροελαφρύνσεις του πρωθυπουργού, θα περιλαμβάνονται:


  • Η αποκατάσταση του κατώτατου μισθού και επαναφορά του στα 751 ευρώ
  • Σταδιακή αποκατάσταση συντάξεων με επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού
  • Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και κατάργηση των αντεργατικών νόμων.
  • Κατάργηση των απολύσεων και της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο και αποκατάσταση των απολυμένων στο πλαίσιο γενικότερης ανασυγκρότησης του Δημοσίου.
  • Αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος
  • Σημαντικές παρεμβάσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Σε αυτό το σημείο αναμένεται να σταθεί επί μακρόν ο Αλεξης Τσίπρας,καθώς όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Κουμουνδούρου δείχνουν παντελή αμέλεια και υποβάθμιση των φορολογικών και ελεγκτικών μηχανισμών(ενδεικτικό παράδειγμα η Λίστα Λαγκάρντ). Μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται εξάλλου η επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο ΣΔΟΕ την περασμένη Παρασκευή.
  • Σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο και ολική επαναδιαπραγμάτευση των όρων της δανειακής σύμβασης με βασικό άξονα τη ρήτρα ανάπτυξης.
Πάντως, θεωρείται δεδομένο ότι κατά τη διάρκεια της διάσκεψης της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία μάλιστα θα είναι διευρυμένη, θα υπάρξουν αναφορές και για το ταξίδι του προέδρου του κόμματος στο ίδρυμα Αμπροζέτι στο Κόμο, που έχει ήδη προκαλέσει εσωκομματικές αντιδράσεις, κυρίως προερχόμενες από την Αριστερή Πλατφόρμα.

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: