18.9.14

Με αργά και σταθερά βήματα συνεχίζονται οι ανασκαφές στην Αμφίπολη...

Υπό τον φόβο της κατάρρευσης του θόλου που «σκεπάζει» τον τρίτο θάλαμο, συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη. Σύμφωνα με πληροφορίες τα...
έργα υποστύλωσης του θόλου προχωρούν κανονικά, ωστόσο, το συγκεκριμένο σημείο θέλει υπομονή και επιμονή καθώς η στατικότητα του μνημείου είναι «τραυματισμένη».

Ενδεικτικό της προσοχής με την οποία προχωρούν οι εργασίες είναι πως οι δύο επιστήμονες εξακολουθούν να μπαίνουν στο τρίτο θάλαμο από την υφιστάμενη οπή που υπάρχει στην πάνω δεξιά πλευρά του διαφραγματικού τοίχου.

Συνέπεια του φόβου που υπάρχει και τον προσεκτικών βημάτων που κάνει πλέον η αρχαιολογική ομάδα είναι και το γεγονός πως από τον τρίτο θάλαμο έχουν βγει μόνο 30-40 πόντοι από το χώμα με το οποίο ήταν καλυμμένος.

Την ίδια στιγμή, δεν αποκλείεται σήμερα να δούμε για πρώτη φορά φωτογραφίες που θα εμφανίζονται οι Καρυάτιδες ολόσωμες καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι αρχαιολόγοι αφαίρεσαν και τις τρείς τελευταίες σειρές από της ογκωδέστατες πέτρες από τις οποίες καλύπτονταν.

Τέλος, παράλληλα με τις εσωτερικές εργασίες, ξεκίνησαν και οι εξωτερικές και συγκεκριμένα η αφαίρεση του χώματος που καλύπτει την πάνω πλευρά του μνημείου. Σύμφωνα με πληροφορίες το χώμα που «κρύβει» το μνημείο φτάνει τα 14 μέτρα. Οι εργασίες απομάκρυνσης ξεκίνησαν ταυτόχρονα στη ανατολική και τη δυτική πλευρά της εισόδου του ταφικού μνημείου, δεξιά και αριστερά δηλαδή από τις Σφίγγες...
parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: