14.9.14

Αμφίπολη: Θαυμασμός και αγωνία...


Αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη των μυστικών του τρίτου θαλάμου της Αμφίπολης, καθώς οι αρχαιολόγοι εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να αφαιρέσουν τα χώματα.

Ήδη ένας αρχιτέκτονας και ένας μηχανικός μπήκαν στον τρίτο θάλαμο από το ...
άνοιγμα που είχαν εντοπίσει οι ανασκαφείς στον τοίχο που χωρίζει τον δεύτερο από τον τρίτο θάλαμο και εκτός από το χώμα διέκριναν και έναν ακόμη τοίχο.

Ουδείς σε αυτή τη φάση μπορεί να αποκλείσει ο νεκρικός θάλαμος να βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο. Έτσι εικάζεται ότι ο τρίτος θάλαμος δεν αποκλείεται να κρύβει ένα κλιμακοστάσιο θαμμένο στην άμμο προκειμένου να προστατεύσει το τελευταίο δωμάτιο που φυλάσσει τον «ένοικο» ή τους ενοίκους του τάφου.

Πάντως, η εκτίμηση των τεχνικών της ομάδας της αρχαιολόγου Κατερίνα Περιστέρη είναι ότι τα εκατοντάδες κυβικά μέτρα άμμου στο εσωτερικό του μνημείου είχαν ως στόχο να εξασφαλίσουν την στατικότητα του κτιρίου. Την ίδια εκτίμηση εξέφρασε και η γενική γραμματέας Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Με ενδιαφέρον αναμένεται να αποκαλυφθεί και το δάπεδο στον τρίτο θάλαμο, ο οποίος είναι ντυμένος με μάρμαρο Θάσου με την τεχνική της Ορθομαρμάρωσης, καθώς δεν αποκλείεται να δοθούν αρκετές απαντήσεις για την ταφή.

Οι εργασίες προχωρούν πυρετωδώς αλλά με αρκετή δυσκολία, καθώς θα πρέπει οι μηχανικοί να εξασφαλίσουν πρώτα τη στατικότητα και τον εξαερισμό του χώρου πριν συνεχιστούν οι εργασίες αποχωμάτωσης. Επιπλέον, με δεδομένες τις ειδικές συνθήκες αερισμού, δεν είναι δυνατόν να εργάζονται πάνω από δύο άτομα κάθε φορά, μέχρι να δημιουργηθεί χώρος.

Παράλληλα, οι εκσκαφείς συνεχίζουν να βγάζουν χώμα και από τον δεύτερο θάλαμο που βρίσκεται πίσω από τις Καρυάτιδες και στον οποίο έχουν κατέβει σε ύψος τριών μέτρων. Σε αυτό το σημείο αναμένεται να βρεθούν σημαντικά ευρήματα, όπως τα κομμάτια από τις Καρυάτιδες, οι δοκοί που απουσιάζουν από την οροφή, αλλά και να αποκαλυφθεί η έδραση των Καρυάτιδων.

Μέχρι στιγμής από τον τρίτο τοίχο που σφραγίζει τον τρίτο θάλαμο έχει αποκαλυφθεί το πάνω μέρος μιας ακόμη μαρμάρινης εισόδου ιωνικού ρυθμού.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: