12.9.14

«Μας δικαιώνει το ΣτΕ για κλειστά μαγαζιά τις Κυριακές»...

ΟΙΥΕ 

Η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, να αναστείλει προσωρινά την Υπουργική Απόφαση για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, έρχεται σαν μια μεγάλη δικαίωση των ...
μικρομεσαίων, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Γιάννης Ρεκλείτης.
ΟΙΥΕ Στη δήλωσή του ο κ. Ρεκλείτης υπογράμμισε:
«...Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ θα επιβεβαιώσει τη θέση της και με απόφαση οριστικής κατάργησης της Υπουργικής Απόφασης. Από τη θέση μας θα τονίζουμε και θα ξανατονίζουμε προς τις κυβερνήσεις, να ακούνε τις θέσεις των επιμελητηρίων και των παραγωγικών τάξεων και όχι επιλεκτικά κάποιες ομάδες μεγάλων συμφερόντων. Όμως τώρα είναι ανάγκη να περάσουμε στην αναστροφή της κατάστασης για την αποφυγή λαθών τα οποία κοστίζουν και στις επιχειρήσεις και στην ανάπτυξη. Η κυβέρνηση επιτέλους πρέπει να διαλέξει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει, αν θέλει να προτιμήσει την ανάπτυξη όλης της οικονομίας από την υπηρέτηση στενών συμφερόντων».
O κ. Ρεκλείτης σημειώνει ότι το Επιμελητήριο θα συνεχίσει τη μάχη υπεράσπισης των συμφερόντων των μικρομεσαίων.
ΕΣΕΕ
Μέχρι την έκδοση της απόφασης επί της ασκηθείσας αίτησης ακυρώσεως της ΕΣΕΕ, η απόφαση Κ1-1119/7-7-2014 παύει να ισχύει και μαζί της παύει να ισχύει η πλήρης απελευθέρωση στα ιστορικά κέντρα Αθήνας, Θεσσαλονίκης, στη Ραφήνα, στο Πικέρμι, στην Χαλκιδική και στα νησιά Ρόδο, Κω, Σύρο, Ερμούπολη, Μύκονο και Θήρα.
Αυτό υποστηρίζει με ανακοίνωσή της ΕΣΕΕ σχετικά με τις επιπτώσεις της απόφασης του ΣτΕ στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων και διευκρινίζει επίσης ότι για όλες τις παραπάνω περιοχές αναβιώνει η απόφαση που είχε λάβει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, δυνάμει του άρθρου 16 ν. 4177/2013.
Υπενθυμίζεται ότι -σε περίπτωση που η απόφαση του αντιπεριφερειάρχη επέτρεπε τη λειτουργία των καταστημάτων ορισμένες Κυριακές του χρόνου στις ως άνω περιοχές- τα καταστήματα που καλύπτει είναι αυτά με έκταση κάτω των 250 τμ, τα οποία δεν ανήκουν σε αλυσίδες, εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.
Επίσης αναφέρεται ότι όσοι επιχειρηματίες ανοίξουν τα καταστήματά τους στους παραπάνω τόπους χωρίς να έχουν το σχετικό δικαίωμα, κινδυνεύουν με τα διοικητικά πρόστιμα του ν. 4177/2013, με την ποινή φυλάκισης του άρθρου 42 ν. 1892/1990 αλλά και από τους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας για την απασχόληση των μισθωτών τους.
Η ΕΣΕΕ και οι λοιποί φορείς που προσέφυγαν κατά της απόφασης του υπουργείου Ανάπτυξης, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, συνεχίζουν την προσπάθεια «και ετοιμάζουμε πλέον το οπλοστάσιό μας για την κύρια συζήτηση επί της αίτησης ακύρωσης, που θα συζητηθεί στις αρχές Νοεμβρίου».
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης: «...Η απόφαση του ΣτΕ ήταν η δικαίωση της αποφασιστικής αντίθεσης του εμπορικού κόσμου της χώρας στο μέτρο του υποτιθέμενου ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές. Για παραπάνω από δύο χρόνια εκθέτουμε με επιχειρήματα και μετά λόγου γνώσης τις καταστροφικές συνέπειες του ολοκληρωτικού ανοίγματος των καταστημάτων και επισημαίνουμε τις πραγματικές διαστάσεις του εν λόγω θέματος. Προσωπικά νιώθω ανακούφιση γιατί όπως φάνηκε δεν ήμουν ο μόνος που διαπίστωνε ένα δυσχερές μέλλον για τις Μμε επιχειρήσεις εάν και εφόσον εφαρμοζόταν το εν λόγω μέτρο καθ' ολοκληρίαν· αντίθετα όπως φάνηκε και οι δικαστές φαίνεται να συμμερίζονται αυτές τις ανησυχίες.
Ο κ. Κορκίδης επισήμανε ότι «κερδήθηκε μία σημαντική μάχη, αλλά όχι ο πόλεμος, αφού εκκρεμεί η απόφαση της κύριας υπόθεσης που αφορά στην πλήρη ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης. Ελπίζουμε πάντως ότι εξ' αφορμής αυτής της τόσο σημαντικής απόφασης, το Υπουργείο Ανάπτυξης θα καταλάβει ότι το θέμα των Κυριακών, όπως και τα άλλα σημαντικά θέματα της αγοράς, πρέπει να είναι αντικείμενο συνεννόησης και όχι διαμάχης με τους μικρομεσαίους εμπόρους και την ΕΣΕΕ που τους εκπροσωπεί».
 ΓΣΕΒΕΕ
«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να σωθεί η μικρομεσαία επιχείρηση μέχρι τη τελική δικαίωση» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, σχολιάζοντας την προσωρινή απόφαση του ΣΤΕ που απαγορεύει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.
Ο κ. Καββαθάς δήλωσε τα εξής:
«Η αναγνώριση από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές είναι καταστροφική για τους εμπόρους, αλλά και ότι η λογική του υπουργείου να μετατρέψει σε "πειραματόζωα" τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να συλλέξει στοιχεία από την "πιλοτική" εφαρμογή του μέτρου επικαλούμενο λόγους εθνικού συμφέροντος είναι επικίνδυνη, δεν αποτελεί μόνο δικαίωση για τη ΓΣΕΒΕΕ και όλες τις οργανώσεις που από την πρώτη στιγμή αντιτάχθηκαν στην κυβερνητική απόφαση. Ανακουφίζει ένα μεγάλο κομμάτι της πραγματικής οικονομίας και απαλλάσσει- έστω προσωρινά μέχρι την τελική απόφαση- από ένα επιπρόσθετο τεράστιο οικονομικό βάρος τις ΜμΕ και τους αυτοαπασχολούμενους στην ασφυκτική περίοδο που βιώνουν. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιακουμάτος έσπευσε να δηλώσει ότι "το Υπουργείο θα υποστηρίξει το μέτρο των 52 Κυριακών με κάθε νομικό μέσο". Από τη μεριά μας έχουμε να υπογραμμίσουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να σωθεί η μικρομεσαία επιχείρηση μέχρι τη τελική δικαίωση και είναι κρίμα που η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πως σε αυτό τον αγώνα δεν είναι μαζί μας, αλλά απέναντί μας», καταλήγει η δήλωση του κ. Καββαθά.
Χατζηδάκης - Σκόρδας
Ερωτήματα σε σχέση με την απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή, θέτουν, με κοινή δήλωσή τους, ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης και ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς.
Όπως αναφέρουν στη δήλωσή τους, η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ σε σχέση με τα εμπορικά καταστήματα είναι φυσικά απολύτως σεβαστή. Η Επιτροπή Αναστολών επικεντρώνεται στην οικονομική και ηθική βλάβη των καταστηματαρχών και εργαζομένων, σημειώνουν και διερωτώνται:
1. Θα υπήρχε άραγε παρόμοια τοποθέτηση σε αντίστοιχη προσφυγή για καταστήματα που παραμένουν ήδη ανοιχτά τις Κυριακές, όπως εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, ανθοπωλεία; Εκεί γιατί να μη συντρέχει ηθική βλάβη;
2. Το μέτρο το οποίο αναστέλλεται προσωρινά είναι το ίδιο προσωρινού χαρακτήρα. Διαρκείας ενός έτους. Είναι άραγε τόσο ανεπανόρθωτη η ζημιά ώστε αξίζει να απαγορευτούν ακόμη και οι δοκιμές;
3. Το μέτρο είναι προαιρετικό. Αν όλοι οι εμπλεκόμενοι αισθάνονται ότι θίγονται, κανένας δεν θα το εφαρμόσει. Επομένως, γιατί να φροντίζει κανείς πριν από αυτούς για αυτούς;
4. Στην αιτιολόγηση περί ηθικής βλάβης υπάρχει αναφορά στο δικαίωμα εκκλησιασμού. Γιατί όμως αγνοείται ότι με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία τα εμπορικά καταστήματα ανοίγουν μετά τις 11 το πρωί; Και τέτοιου είδους ηθική βλάβη δεν υφίσταται άραγε σε εμπορικά καταστήματα που λειτουργούν ήδη στις τουριστικές περιοχές;
«Όλα θα κριθούν τελικά με βάση τις προβλέψεις του Συντάγματος και των νόμων της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ανεξάρτητα όμως από την τελική έκβαση της υπόθεσης, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές είναι μια μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία που αγκαλιάστηκε από την πλειονότητα των καταναλωτών, στηρίχτηκε σε αξιόπιστες μελέτες και εναρμονίζει την Ελλάδα με τις τάσεις στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα σε αυτές που μας ανταγωνίζονται τουριστικά. Είναι σημαντικό να συμφωνήσουμε όλοι πως τα προβλήματα του τόπου δεν λύνονται με την ακινησία ούτε με την αγνόηση των εξελίξεων στην Ευρώπη» όπως αναφέρουν από κοινού ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Σκορδάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: