3.9.14

Σαχινίδης: Να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα...

saxinidis


Τον μετασχηματισμό του ΠΑΣΟΚ σε ένα σύγχρονο κόμμα της ανανεωτικής ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, προτείνει σε συνέντευξή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης. Θεωρεί αναγκαία προϋπόθεση για την ανασύνταξη του ΠΑΣΟΚ την...
αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων της ανεργίας και των κοινωνικών ανισοτήτων, καθώς και των βαθύτερων αιτίων της κρίσης. Στέλνει τέλος το μήνυμα πως «η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης δεν προβλέπει ούτε και θα μπορούσε άλλωστε τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ», αφού «το τέλος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να προκύψει μόνο από ένα συνέδριο της βάσης του ΠΑΣΟΚ»...

Ολόκληρη η συνέντευξη του Φίλιππου Σαχινίδη  στο matrix24.gr, έχει ως εξής:

Σαράντα χρόνια ΠΑΣΟΚ. Ο απολογισμός πλούσιος. Τι κρατάτε ως οδηγό για το μέλλον και τι πετάτε ως λάθος του παρελθόντος κ. Σαχινίδη;
Οι αγώνες για αποκατάσταση, εδραίωση και διεύρυνση της Δημοκρατίας, για ισονομία και συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων, οι προσπάθειες για την κατοχύρωση της θέσης της χώρας στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή, και οι πολιτικές πρωτοβουλίες για μεγάλες αλλαγές στους θεσμούς, στον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας και του κράτους για να βελτιωθεί η θέση των πολλών και ειδικά των οικονομικά ασθενέστερων είναι η παρακαταθήκη από τον απολογισμό των 40 χρόνων. Στα λάθη, η ανεπαρκής καταπολέμηση πελατειακών πρακτικών και της διαφθοράς, οι υποχωρήσεις από σωστές και υπεύθυνες πολιτικές επιλογές από το φόβο του πολιτικού κόστους. Οι αδυναμίες και τα λάθη δεν μπορούν όμως να επισκιάσουν την πρόοδο που έφερε στη χώρα το ΠΑΣΟΚ.
Πόσο επίκαιρα είναι τα μηνύματα της ιδρυτικής διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ σήμερα;
Η ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ γράφτηκε μόλις 40 μέρες μετά την πτώση της χούντας. Άρα είναι έντονα χρωματισμένη από τις συνθήκες της εποχής εκείνης όπου ο κόσμος ήταν χωρισμένος σε Ανατολή και Δύση και πολλές χώρες μόλις είχαν κατοχυρώσει την ανεξαρτησία τους. Η Ελλάδα ζούσε τις συνέπειες της επτάχρονης δικτατορίας και της τραγωδίας της Κύπρου. Έκτοτε, τόσο το παγκόσμιο περιβάλλον όσο και οι συνθήκες έχουν αλλάξει ριζικά. Όμως οι βασικές αξίες της διακήρυξης για Δημοκρατία, Εθνική Ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική απελευθέρωση και καταπολέμηση ανισοτήτων παραμένουν απολύτως επίκαιρες στο σημερινό πλαίσιο που συνδιαμορφώνεται από την παγκοσμιοποίηση και την συμμετοχή στην ΟΝΕ.
Πώς εξηγείτε τα σημερινά χαμηλά εκλογικά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ; Και τι πρέπει να γίνει για να εμπνεύσει και πάλι τους πολίτες;
Το ΠΑΣΟΚ όπως και πολλά άλλα Σοσιαλιστικά\Σοσιαλδημοκρατικά κόμματα βρίσκεται σε μια καθοδική πορεία που στην περίπτωση του είναι πιο επώδυνη λόγω ειδικών συνθηκών. Οι πρωτοφανείς δυσκολίες με τις οποίες βρέθηκαν αντιμέτωποι οι πολίτες στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης και η αδυναμία μας να κερδίσουμε τη πολιτική και επικοινωνιακή μάχη για τα πραγματικά αίτια της κρίσης που μαστίζει τη χώρα και τον καταλογισμό των σχετικών ευθυνών επηρέασαν και εξακολουθούν να επηρεάζουν τη στάση πολλών ψηφοφόρων.
Θεωρώ ότι μέρος αυτής της καθοδικής πορείας συσχετίζεται και με την αδυναμία του ΠΑΣΟΚ και των άλλων σοσιαλιστικών κομμάτων στην Ευρώπη να απαντήσουν με πολιτικές προτάσεις στους προβληματισμούς των πολιτών για τις συνέπειες από την παγκοσμιοποίηση και τη συμμετοχή στην ΟΝΕ.
Αναγκαία προϋπόθεση για την ανασύνταξη του ΠΑΣΟΚ είναι να αντιμετωπιστούν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα της ανεργίας και των κοινωνικών ανισοτήτων αλλά και να αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα αίτια της κρίσης που το ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να διαχειριστεί.
Ταυτόχρονα χρειάζεται μια προγραμματική ανασύνταξη της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας ώστε να εξασφαλίσει ξανά την πλειοψηφία στην Ευρώπη και να δρομολογήσει τις αναγκαίες αλλαγές που θα διασφαλίσουν την σταθερή ανάπτυξη και θα προστατέψουν τις προοπτικές απασχόλησης και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών στην Ευρώπη.

 Διαβαστε ολοκληρη την συνέντευξη, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: