7.9.14

Παπαδημούλης: Οι πολίτες είναι διστακτικοί απέναντι στα πολλά «θα» ...




Συνέντευξη στη "Real News" και τη δημοσιογράφο Μαρ.Ζαφειριάδου παραχώρησε σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ.Παπαδημούλης:

Πώς αξιολογείτε τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης με την Tρόικα στο Παρίσι; Και όντως εισερχόμαστε στο τέλος των Μνημονίων;
Δεν μπορώ να αξιολογήσω το αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης που ...
δεν έγινε ποτέ. Στο Παρίσι, τις «κόκκινες γραμμές» τις έβαλε και πάλι η Tρόικα κι όχι η κυβέρνηση.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι το θέμα της συζήτησης δεν ήταν η επαναδιαπραγμάτευση αλλά η εξέταση προόδου της Ελλάδας στο πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής,  ενώ τα στρατηγικά θέματα, όπως το χρέος και το χρηματοδοτικό κενό, θα συζητηθούν μετά το πέρας της αξιολόγησης που θα γίνει στην Αθήνα το φθινόπωρο. Ο ίδιος ο κ.Χαρδούβελης μας υπενθύμισε ότι «με την Tρόικα  δεν συζητάμε πολιτικά, η κυβέρνηση δεν θέτει «κόκκινες γραμμές».
Η χώρα βρίσκεται ενώπιον ενός νέου, τρίτου Μνημονίου, με διαφορετικό όνομα. Το νέο δάνειο, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού, προετοιμάζεται εδώ και καιρό από τις Βρυξέλλες και την γερμανική κυβέρνηση. Πιθανώς χωρίς το ΔΝΤ, που έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα. Οι σχετικές δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ στο Ευρωκοινοβούλιο στις 4 Σεπτέμβρη επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Ακόμα κι αν η κυβέρνηση, με τη συνδρομή των δανειστών, αλλάξει το όνομα και τη συσκευασία του «πακέτου», θα είναι αδύνατον να κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό κρύβοντας την μονιμοποίηση του Μνημονίου που θα συνοδεύει το νέο δάνειο.
Ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε αυτή την αρνητική προοπτική, είναι να υπάρξει κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα που θα κάνει ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση.
«Είμαστε πολύ κοντά στους 180» επιμένει ο πρωθυπουργός…
Η κυβέρνηση δεν έχει τους 180 βουλευτές όσες πιέσεις, υποσχέσεις, παροχές και ανταλλάγματα κι αν επιστρατεύσει. Η «αισιοδοξία» του κ.Σαμαρά είναι κυριολεκτικά στον αέρα γι’αυτό και δεν πείθει ούτε τους βουλευτές της ΝΔ.

Ο Φ. Κουβέλης αποφεύγει να απαντήσει τι θα πράξει σε τυχόν πρόταση να είναι υποψήφιος Πρόεδρος, αλλά και αν η ΔΗΜΑΡ θα συμφωνήσει σε παράταση ή όχι του βίου της κυβέρνησης. Γιατί κατά τη γνώμη σας;
Μετά το 1,2% των Ευρωεκλογών, ο Φ. Κουβέλης έχει μετακινηθεί από το καθαρό «δεν με ενδιαφέρει» στο πολύ θολό «δεν μου έχει γίνει πρόταση, δεν είναι ώρα να πάρω θέση». Αυτή η μεταστροφή προκαλεί φθορά και στον ίδιο και στη ΔΗΜΑΡ. Η δική μου πρόβλεψη είναι ότι δε θα γίνει τίποτα από όσα συζητιούνται, γιατί ακόμη και αν τον προτείνουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ακόμη κι αν ο ίδιος δεχθεί, και πάλι δεν θα προκύψουν οι «180». Και σε κάθε περίπτωση, ας μην ξεχνάμε  ότι «τα στερνά τιμούν τα πρώτα».
Αν η ΔΗΜΑΡ πει όχι στην εκλογή Προέδρου, θα μπορούσε ο Φ. Κουβέλης να ήταν ένας πιθανός υποψήφιος κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία της Δημοκρατίας;
Κάθε πράγμα στον καιρό του. Η ονοματολογία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι άκυρη και αποπροσανατολιστική. Ελάχιστα απασχολεί τους  Έλληνες πολίτες που στενάζουν από την ανεργία, την υπερφορολόγηση, τις μεγάλες περικοπές μισθών και συντάξεων, την άδικη κατανομή των βαρών.  
Αυτό που τώρα μπορώ να πω είναι ότι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να εκλεγεί με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, από μια Βουλή με νωπή λαϊκή εντολή που θα σημάνει την αλλαγή πορείας της χώρας. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε και θα τα πούμε συλλογικά και στην ώρα  τους.

Βουλευτές από άλλους χώρους που δεν θα ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα μπορούσαν να βρουν θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ;
Η κατάρτιση των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται  από τα συλλογικά όργανα και σε επαφή με το κοινό αίσθημα. Ασφαλώς επιδιώκουμε πολιτικά ανοίγματα και αξιόπιστες, στέρεες συνεργασίες με δυνάμεις πέραν του ΣΥΡΙΖΑ.Τα πρόσωπα που θα επιλεγούν πρέπει να συμβάλουν  στην ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ -του κύρους του, της επιρροής του, του ηθικού του πλεονεκτήματος και του προγράμματός του- μέσα στην κοινωνία .


Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: