4.9.14

Καλλιεργούν ελπίδες για φοροελαφρύνσεις...

Ανοιχτή στο ενδεχόμενο φοροελαφρύνσεων προσπάθησε να παρουσιάσει την τρόικα κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι, που ταυτόχρονα παραδέχθηκε ότι...
ούτε και σήμερα τέθηκε θέμα για παράταση της προστασίας 1ης κατοικίας για το 2015. Το κυβερνητικό στέλεχος έκανε λόγο για προκαταρκτική συνάντηση στο Παρίσι, σημειώνοντας ότι “μιλήσαμε για όλα και είμαστε στο ξεκίνημα”.

Όσον αφορά στη συζήτηση για τα φορολογικά θέματα ανέφερε ότι “σε κάποια πεδία ήταν εύκολα, πιο σαφή, σε άλλα πιο δύσκολα και σε άλλα στη μέση, υπήρχε μια συμμετρία στη συζήτηση καθώς δεν ήταν επίσημη αποστολή, ήταν πιο ανοιχτή”.

Σχετικά με τις φοροελαφρύνσεις που επιδιώκει η κυβέρνηση ανέφερε ότι “μπαίνουν στο πλαίσιο του budget” καθώς όπως είπε οι δανειστές “καταλαβαίνουν απόλυτα τις δυσκολίες που περνάει ο κόσμος και ότι αναζητεί την ελπίδα”. Ωστόσο απέφυγε να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες λέγοντας πως “τα ανοίξαμε όλα, δεν μπορώ να σας πω την απάντηση”.

Παράλληλα ανέφερε ότι έγινε μεγάλη κουβέντα, ότι είναι κομβικό θέμα για να αποδεσμευτεί ρευστότητα για τις υγιείς επιχειρήσεις. “Πήγε πολύ καλά πιστεύω και δείξαμε στην πλευρά των δανειστών ότι δικό μας είναι το πρόβλημα και θέλουμε να το λύσουμε, τα κόκκινα δάνεια είναι ένα θέμα ανάμεσα σε ιδιώτες, είναι όμως και το κράτος που μπαίνει στη μέση”, σημείωσε.

Για τον ΕΝΦΙΑ ανέφερε ότι οι δανειστές είναι θετικοί σε αλλαγές που θα διατηρούν όμως τον στόχο εσόδων, δηλαδή στα 3,2 δις ευρώ.

Όσο για την μέχρι τώρα πορεία υλοποίησης των 542 μνημονιακών δεσμεύσεων ανέφερε πως η τρόικα αναγνωρίζει το 50%. “Εμείς θεωρούμε ότι έχουμε κάνει κι άλλα, αλλά οι δανειστές δεν μπόρεσαν ακόμα να το πιστοποιήσουν, όταν έρθουν στην Αθήνα θέλουμε να πάμε σε υψηλότερο ποσοστό”, είπε.

Το ίδιο στέλεχος επιβεβαίωσε ότι το ραντεβού με την τρόικα ανανεώνεται για το τέλος Σεπτέμβρη οπότε και αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα για την επόμενη αξιολόγηση και εξήγησε ότι στόχος είναι να μην κρατήσει όπως και η προηγούμενη 11 μήνες.

Αναφερόμενος στα μέτωπα του Σεπτεμβρίου (εργασιακά, συνδικαλιστικός νόμος, απολύσεις, κόκκινα δάνεια) είπε ότι “όλα ετέθησαν, τα εργασιακά είναι πολύ ευαίσθητο θέμα, θα εμπλακεί και ο ILO και οι δανειστές περιμένουν να δουν τις μελέτες” ενώ πρόσθεσε πως η συζήτηση για το χρέος θα ανοίξει αργότερα.

"Παραγωγικές οι συζητήσεις σε κάποια θέματα – «κλειδιά»"

Για παραγωγικές συζητήσεις σε θέματα «κλειδιά» της επικείμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος κάνει λόγο η τρόικα σε κοινή ανακοίνωσή της που εξέδωσε μετά τις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι.

“Τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συναντήθηκαν με τους έλληνες αξιωματούχους στο Παρίσι από τις 2 έως τις 4 Σεπτεμβρίου.

Υπήρξαν παραγωγικές συζητήσεις σε κάποια θέματα – «κλειδιά» της επικείμενης αξιολογησης του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας. Η τρόικα αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου”...
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: