13.9.14

Λίγα μέτρα από την αποκάλυψη...


Θέμα λίγων ωρών θεωρείται το νέο κρίσιμο και συνάμα σημαντικό βήμα στη μεγάλη αρχαιολογική έρευνα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη.

Η έρευνα βρίσκεται στην ...
κρισιμότερη φάση της με την εργασία των αρχαιολόγων τώρα να επικεντρώνεται στον διαφραγματικό τοίχο που εντοπίστηκε πίσω από τα αγάλματα των Κορών.

Το εμπόδιο αυτό σφραγίζει την είσοδο στον τρίτο σε σειρά θάλαμο του μεγαλοπρεπούς ταφικού μνημείου. Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, από τον τρίτο τοίχο που σφραγίζει τον τρίτο θάλαμο έχει αποκαλυφθεί το πάνω μέρος μιας ακόμη μαρμάρινης εισόδου ιωνικού ρυθμού.



Το έργο των αρχαιολόγων είναι εξαιρετικά δύσκολο και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Για να γίνει το επόμενο βήμα πρέπει πρώτα να εξασφαλιστεί πλήρως η στατικότητα και να υπάρξει εξαερισμός του χώρου.

Ήδη ένας αρχιτέκτονας και ένας μηχανικός μπήκαν στον τρίτο θάλαμο από το άνοιγμα που είχαν εντοπίσει οι ανασκαφείς στον τοίχο που χωρίζει τον δεύτερο από τον τρίτο θάλαμο. Οι δυο επιστήμονες αξιολογούν τις συνθήκες προσπέλασης και στατικότητας στον θάλαμο ενώ θα αποφασίσουν και για την τεχνική υποδομή που απαιτείται για την συνέχιση της ανασκαφής.

Καθόλου απίθανο δεν θεωρείται το ενδεχόμενο ο νεκρικός θάλαμος να βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο κάτι που σημαίνει ότι ίσως το επόμενο δωμάτιο κρύβει ένα κλιμακοστάσιο καλυμμένο με άμμο το οποίο προστατεύει το τελικό δωμάτιο του τύμβου.



Παράλληλα, οι εκσκαφείς συνεχίζουν να βγάζουν χώμα και από τον δεύτερο θάλαμο που βρίσκεται πίσω από τις Καρυάτιδες και στον οποίο έχουν κατέβει σε ύψος τριών μέτρων.

Η Λίνα Μενδώνη επανέλαβε την εκτίμηση των τεχνικών της ομάδας της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη ότι τα εκατοντάδες κυβικά μέτρα άμμου που βρίσκονται στο εσωτερικό του μνημείου ήταν μέρος του σχεδίου των κατασκευαστών προκειμένου να διασφαλίσουν την στατικότητα του μνημείου ενώ η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρθηκε στο πολιτιστικό απόθεμα της Ελλάδας που αυτή την εποχή δέχεται μόνο θετική προβολή.
Σ.Καργάκος: Είμαστε μπροστά σε ένα εντυπωσιακό μνημείο

Την πεποίθηση ότι η ερευνητική σκαπάνη βρίσκεται μπροστά σε ένα μνημείο παγκόσμιας αρχαιολογικής, ιστορικής, αλλά και καλλιτεχνικής αξίας εξέφρασε ο ιστορικός και συγγραφέας Σαράντος Καργάκος μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Star. 
Αρχαιολογικός «εμφύλιος»

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, με ανακοίνωσή του τις προηγούμενες ημέρες έκανε, μεταξύ άλλων, λόγο για «επικοινωνιακή τακτική, η οποία διαμορφώνει μια στρεβλή εικόνα για την αρχαιολογία και εκτρέφει μια νοσηρή αντίληψη για τη σχέση μας με το παρελθόν, που δεν τιμά ούτε την επιστήμη, ούτε την ιστορική μνήμη που αυτή υπηρετεί».

Χθες το μεσημέρι η επικεφαλής της ομάδας των αρχαιολόγων που ανασκάπτουν τον τύμβο στην Αμφίπολη, Κατερίνα Περιστέρη σε ανακοίνωσή της εξέφρασε τη δυσφορία της για τις απόψεις που διατύπωσαν οι συνάδελφοί της.

«Πριν προβείτε σε ανακοινώσεις που αφορούν την ανασκαφική μου έρευνα στην παραπάνω θέση, να φροντίζετε να επικοινωνείτε προηγουμένως μαζί μου έτσι ώστε να έχετε την σωστή εικόνα της ανασκαφής» ανέφερε μεταξύ άλλων η Κατερίνα Περιστέρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: