2.9.14

Ποιος ήταν ο Αντώνης Βαρδής...

Ποιος ήταν ο Αντώνης Βαρδής
 Πάλεψε με τον καρκίνο αλλά δεν κατάφερε να τον νικήσει. Ο Αντώνης Βαρδής άφησε τα ξημερώματα την τελευταία του πνοή, μετά από δίμηνη νοσηλεία, στο νοσοκομείο «Υγεία», σε ηλικία 66 ετών. Ο γνωστός και αγαπημένος μουσικοσυνθέτης είχε...
διαγνωστεί, πριν περίπου από ένα χρόνο, με κακοήθη όγκο στον εγκέφαλο.

Ο Αντώνης Βαρδής γεννήθηκε στις 7 Αυγούστου του 1948 στο Μοσχάτο. Στα εφηβικά του χρόνια, μαζί με φίλους, δημιουργούν ένα συγκρότημα, τους «Vickings». Από τα 20 έως τα 30 χρόνια του δουλεύει στην Πλάκα σαν μουσικός σε διάφορες μπουάτ, δίπλα σε καταξιωμένους συναδέλφους, συνθέτες και τραγουδιστές, όπως τον Χρήστο Νικολόπουλο, το Δήμο Μούτση, τη Χαρούλα Αλεξίου, το Γιώργο Νταλάρα, το Γιάννη Πάριο, το Μανώλη Μητσιά, τη Δήμητρα Γαλάνη, τη Βίκυ Μοσχολιού, τον Αντώνη Καλογιάννη, το Βασίλη Παπακωνσταντίνου κ.ά. Παράλληλα, εκείνη τη δεκαετία, γράφει τραγούδια που δειλά-δειλά παρουσιάζει σε συναδέλφους.

Το 1973 παίρνει μέρος σ' ένα διαγωνισμό, που είχαν προκηρύξει μια δισκογραφική εταιρεία και ένα μεγάλο περιοδικό ποικίλης ύλης και έψαχναν για νέο αίμα στο χώρο του λαϊκού τραγουδιού. Στέλνει ένα τραγούδι του, το οποίο ερμηνεύει ο Γιώργος Νταλάρας και παίρνει το δεύτερο βραβείο. Το 1976 κάνει έναν ολόκληρο δίσκο με τραγούδια δικά του, όπου τραγουδά και ο ίδιος, με γενικό τίτλο «Οραματίζομαι».

Το 1978 αρχίζει να φαίνεται συχνότερα τ' όνομα του σε δίσκους και συνεργάζεται, σαν συνθέτης πλέον, με επώνυμους αλλά και με νέους καλλιτέχνες: με το Γιάννη Πουλόπουλο («Θέλω να μ`αγαπάς»), με το Γιάννη Πάριο (Αχ αγάπη»,»Σου γράφω ένα γράμμα», «Δε θα χωρίσουμε ποτέ»), με τη Δήμητρα Γαλάνη («Μ`αγαπούσες θυμάμαι»), με το Βασίλη Παπακωνσταντίνου («Φεύγουν καράβια στο γυαλό»), με το Γιώργο Νταλάρα (Κάτω απ`την κληματαριά»), με τη Χαρούλα Αλεξίου («Ξημερώνει» που περιέχει και το «Φεύγω»), με τον Ηλία Κλωναρίδη (Θάλασσες»), με το Μανώλη Λιδάκη («Κουράστηκα να υποκρίνομαι») - ολόκληρος ο δίσκος -, με την Πίτσα Παπαδοπούλου («Άνευ Όρων») - όλη τη δουλειά, με επιτυχία το «Μη μιλάς» - με το Μανώλη Μητσιά («Θ' αναζητάς»), με τη Χριστίνα Μαραγκόζη («Θα προχωράμε μαζί», «Χάνομαι», «Λικεράκι»), με το Μανώλη Αγγελόπουλο («Τη βαρέθηκε η ψυχή μου»), με τους Κατσιμίχα και το Λαυρέντη Μαχαιρίτσα («Συγκάτοικοι είμαστε όλοι στην τρέλλα»), καθώς και με το Δήμο Μούτση,και την Ελένη Δήμου, τη Λιζέττα Νικολάου, την Ελένη Βιτάλη, το Χαράλαμπο Γαργανουράκη και το Γιώργο Γερολυμάτο.

Στην τελευταία του δουλειά «Στην Ελλάς του 2000» σημαντική είναι η συνεργασία του με το Στέλιο Καζαντζίδη, τους Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα και τη Γλυκερία.Επίσης συνεργάστηκε και με στιχουργούς που έχουν δώσει πολλά στο Ελληνικό τραγούδι όπως οι Κώστας Τριπολίτης, Αντώνης Ανδρικάκης, Πάνος Φαλάρας, Σαράντης Αλιβιζάτος, Μάνος Ελευθερίου, Λευτέρης Παπαδόπουλος κ.ά. Τα τελευταία χρόνια συνεργάστηκε με τον στιχουργό Βασίλη Γιαννόπουλο.
Δισκογραφία
1978 – «Οραματίζομαι»
1986 – «Συγκάτοικοι είμαστε όλοι στην τρέλα»
1988 – «Τραγουδάμε μαζί»
1990 – «Λευκή Ισοπαλία»
1993 – «Κοινή γνώμη»
1995 – «Στην Ελλάς του 2000»
1997 – «Οικογενειακή υπόθεση»
1999 – «Ξεδιπλώνοντας τις σκέψεις μου»
2000 – «Τα καλύτερα μας χρόνια, είναι τώρα»
2002 – «Χαμογέλασε ψυχή μου»
2003 – «Ο,τι έχω στο χαρίζω»πηγη newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: