8.9.14

Το κρίσιμο τρίμηνο του Αντώνη Σαμαρά...

Τις πολιτικές εξελίξεις αναμένεται να καθορίσει το επόμενο τρίμηνο, το οποίο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Σήμερα ή (το πιθανότερο) αύριο, οπωσδήποτε όμως εντός ...
της εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ, με την κυβέρνηση να επιδιώκει να αντιστρέψει το κλίμα που δημιουργήθηκε μετά το χαμήλωμα των προσδοκιών από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Το Μέγαρο Μαξίμου μάλιστα έχει δώσει σαφή εντολή στο οικονομικό επιτελείο να μη διαρρεύσει τίποτα μέχρι την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας στο Κοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός έχει να διαχειριστεί τις πιέσεις της τρόικας για θέματα όπως οι πλειστηριασμοί και οι ομαδικές απολύσεις, μιας τρόικας η οποία 25 ή 29 Σεπτεμβρίου θα βρεθεί στην Αθήνα για τον πραγματικό έλεγχο, ένα έλεγχο που δεν έγινε στο Παρίσι.

Παράλληλα, σε σημείο αιχμής αναδεικνύεται ο προϋπολογισμός, με τη συγκρότηση του οποίου θα εξειδικευτεί και πιθανόν θα εμπλουτιστεί η δέσμη φοροελαφρύνσεων που ανέφερε στη ΔΕΘ ο Αντώνης Σαμαράς, ώστε να αντιμετωπιστεί το αρνητικό κλίμα που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις.

Ακόμα πιο σημαντική ωστόσο είναι η συζήτηση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, καθώς στις 14 και 15 Νοεμβρίου προγραμματίζεται στην Ουάσινγκτον διεθνής διάσκεψη των δανειστών για το ελληνικό χρέος, ενώ θα έχει προηγηθεί η Σύνοδος ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας στις 10 Οκτωβρίου.

Ενδιαμέσως συζητείται η αμφίπλευρη διεύρυνση της ΝΔ, με έναρξη των διεργασιών πιθανότατα στις 4 Οκτωβρίου, ημέρα ίδρυσης του κόμματος από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταθούν και οι παρασκηνιακές διεργασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς η υποψηφιότητα Κουβέλη μάλλον ρίχτηκε στη δημοσιότητα για να μετρηθούν οι αντιδράσεις των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, με αποτέλεσμα μάλλον να καεί.

Το ερώτημα είναι τι θα πράξει η κυβέρνηση αν διαπιστώσει στο παρασκήνιο ότι δεν συγκεντρώνονται οι 180 ψήφοι.
Αν δηλαδή θα προχωρήσει μέχρι την προεδρική εκλογή ή θα προτιμήσει το ξεκαθάρισμα της κατάστασης.

Πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκφράστηκαν με μελανά χρώματα για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ταυτόχρονα όμως καταφέρθηκαν και κατά της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.

Ταυτόχρονα η Διάσκεψη για το ελληνικό χρέος στην Ουάσινγκτον αποτελεί μοναδική ευκαιρία να ζητήσει η κυβέρνηση νέα εντολή για να προχωρήσει στη διαπραγμάτευση.

Και όλα αυτά χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει απρόοπτα, θετικά ή αρνητικά…
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: