10.9.14

Επίτροπος μετανάστευσης ο Αβραμόπουλος...


Το χαρτοφυλάκιο της εσωτερικής ασφάλειας και παράνομης μετανάστευσης αναλαμβάνει σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες ο προτεινόμενος από την Ελλάδα επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν στις ...
12 το μεσημέρι στις Βρυξέλλες και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα βρίσκεται εκεί μαζί με τους άλλους προτεινόμενους Επιτρόπους.

Η ανάθεση στην Ελλάδα του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου - αν δεν υπάρξουν από τον Γιούνκερ αλλαγές της τελευταίας στιγμής - αποτελεί επιτυχία για την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα όμως αποτελεί και μια μεγάλη πρόκληση καθώς η ανεξέλεγκτη εισροή λαθρομεταναστών έχει θέσει σε αμφισβήτηση την εσωτερική οργάνωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τα πρόσφατα ναυάγια στο Φαρμακονήσι και τη Λαμπεντούζα επιτάσσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέχει την θεσμική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια με οργάνωση και δικαιοσύνη και να ανταποκριθεί στο ρόλο και την ιστορία της.

Οι σχέσεις με Τουρκία

Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο θα ανατεθεί σε έναν έμπειρο διπλωμάτη που διατηρεί άριστες σχέσεις με την Τουρκία αποτελεί πλεονέκτημα για τη χώρα μας.

Μέσα από τα νέα του καθήκοντα ο Δ. Αβραμόπουλος θα μπορεί να κάνει τους λεπτούς χειρισμούς που απαιτούνται για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αφού σχεδόν το σύνολο των λαθρομεταναστών που μπαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση προέρχεται από την Τουρκία γεγονός που έχει προκαλέσει τριβές στο παρελθόν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαθέτει μια ουσιαστική, παραγωγική εξωτερική πολιτική και η Ελλάδα λόγω της προνομιακής της θέσης στα σύνορα της ΕΕ θα κληθεί μέσω του επιτρόπου, να παίξει το ρόλο του άτυπου υπουργού Εξωτερικών στις σχέσεις της ΕΕ με την Άγκυρα.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: