18.9.14

Ρωσία: Ξυλοκόπησαν δημοσιογράφους του BBC...

Ερευνούσαν θανάτους Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία (BINTEO)...


Ομάδα δημοσιογράφων του BBC δέχθηκε επίθεση από αγνώστους στη νότια Ρωσία, την ώρα που έκαναν ρεπορτάζ για τους Ρώσους στρατιώτες "που...
σκοτώθηκαν κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία", ανακοίνωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ενώ την ίδια ώρα ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κάλεσε τη Μόσχα να εγγυηθεί την ασφάλεια των δημοσιογράφων που εργάζονται στη χώρα.

«Η ομάδα μας χτυπήθηκε άγρια, καταστράφηκε η κάμερά τους και στη συνέχεια κατασχέθηκε», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το BBC.

Οι τρεις δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού δικτύου ερευνούσαν στην πόλη Αστραχάν «τον θάνατο Ρώσων στρατιωτών κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία», όταν «δέχθηκαν προμελετημένη επίθεση από άγνωστους άνδρες», συνέχιζε η ανακοίνωση.

Ο εκπρόσωπος του BBC Τζέιμς Χάρντι διευκρίνισε ότι ο κάμεραμαν εξακολουθεί να δέχεται ιατρική περίθαλψη «για μια διάσειση και άλλα τραύματα».

Αφού δέχθηκαν την επίθεση, οι τρεις δημοσιογράφοι εκ των οποίων τουλάχιστον ο ένας, ο Στιβ Ρόζενμπεργκ, είναι Βρετανός, οδηγήθηκαν σε αστυνομικό τμήμα όπου κρατήθηκαν «επί τέσσερις ώρες για να ανακριθούν και στη συνέχεια ανακάλυψαν ότι η κάρτα μνήμης που περιείχε το υλικό που είχαν καταγράψει είχε αδειάσει.

»Η επίθεση στους εργαζόμενούς μας και η καταστροφή του εξοπλισμού τους και των εγγραφών τους είναι προφανώς μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας να εμποδιστούν οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι να μεταδώσουν μια είδηση», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του BBC.



Οι ρωσικές αρχές πρέπει να διεξάγουν έρευνα, απαιτεί το τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο Πιοτρ Ρουσάνοφ, εκπρόσωπος της αστυνομίας του Αστραχάν απάντησε ότι η έρευνα έχει ήδη αρχίσει.

«Προς το παρόν οι δράστες δεν έχουν συλληφθεί, όμως διεξάγεται έρευνα», είπε.

Τουλάχιστον 200 Ρώσοι στρατιώτες φέρονται να έχουν σκοτωθεί στην ανατολική Ουκρανία, όπου μάχονταν στο πλευρό των φιλορώσων αποσχιστών εναντίον του ουκρανικού στρατού, σύμφωνα με υπερμάχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δημοσιογράφοι οι οποίοι διεξήγαγαν έρευνες για τον θάνατο των στρατιωτών αυτών έχουν δεχθεί επιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες, όπως και ο βουλευτής της ρωσικής αντιπολίτευσης και δημοσιογράφος Λεβ Σλόσμπεργκ...
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: