14.9.14

Amphipolis project...

photo: Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Kαθώς είναι σφόδρα πιθανό πως από στιγμή σε στιγμή ο πρώτος Γιαπωνέζος τουρίστας περνά τα όρια Βρασνών και Ασπροβάλτας και πλησιάζει προς την απανταχού γνωστή πια -πλησίον του λόφου Καστά- Mesolakkia, προβληματισμός ενσκήπτει για την επόμενη μέρα της περιοχής.
Ήδη τα ...
φωτισμένα μυαλά και οι οραματιστές του αύριο καταθέτουν τις πρώτες προτάσεις και ιδέες για την κατάρτιση άτυπου Think Tank ώστε την κατάλληλη στιγμή να παρουσιασθεί αρμοδίως πλήρες και επαρκές το συνολικό "Amphipolis Project".
  • Προτεραιότητα δίνεται καταρχήν στην εύρεση αγροτεμαχίων προς χωροθέτηση ζωνών "roomς to let" αρχαίας στρυμονικής αρχιτεκτονικής εντός του τόξου από Κερδύλλια έως Ροδολίβος. Το σερραϊκό real estate επανεκκινήθηκε, οι τιμές των πέριξ μπαϊριών και τσαϊριών εκτοξεύτηκαν, το ίδιο και η ζήτηση προικισμένων με ποτιστικά της περιοχής νυφών ανεξαρτήτως ηλικίας. Λύση θα μπορούσε να δώσει το Φεστιβάλ Αυθαιρέτων πέριξ Ασπροβάλτας αλλά υστερεί αισθητικά.
  • Η Τέχνη είναι παρηγορία –πόσο μάλλον η Greek Art… Έμπνευση γηραιάς Μεσολακκιώτισας είναι τα “Αlexandrakia”, δηλαδή μικρές πάνινες και οικολογικές κούκλες του Μεγ. Αλεξάνδρου και της οικογενείας του, κατ’ αναλογία προς τα γνωστά τσολιαδάκια της πλατείας Συντάγματος. Διαφωνία επικρατεί για τον σχεδιασμό μινιατούρας Καρυάτιδας και μάλιστα γιατί το όνομά τους είναι η ψυχή τους. (Αδύνατον Μακεδών καλλιτέχνης να φιλοτέχνησε καλλιτέχνημα έχοντας ως μοντέλο κόρες εκ Καρυών Λακωνίας όπως λέει η αρχαία παράδοση –μόνο από χωριό της ένδοξης σερραϊκής γης θα μπορούσε να δανεισθεί κάλλος… Επομένως ερίζουν αν οι Κόρες πρέπει να ονομάζονται Μεσολακκιάτιδες, Ροδολιβιάτιδες, Νιγριτιάτιδες, Γαζωριάτιδες, Αλιστρατιάτιδες, Κιούπκιοϊάτιδες και ούτω καθεξής...).
  • Πέραν των κλασικών γαστρονομικών παραδόσεων του τόπου (ακανέδες, λουκάνικα Τζουμαγιάς, σερραϊκή μπουγάτσα), ήδη ετοιμάζονται επενδύσεις πρόχειρου φαγητού με ευφάνταστους τίτλους όπως «Σφιγγονοστιμιές», "Sarissa Souvlakeri", "Rox-anne", "Hot Dog Tzoumagia – να σου φύγει η μαγκιά", "Gorgona Fresh Fish".
  • Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στη δημιουργία χώρων ψυχαγωγίας και καφέ-μπαρ με το ενδιαφέρον να κεντρώνεται στο σχεδιασμό ηλεκτρονικού παιχνιδιού προσομοίωσης ανασκαφής του Τάφου, πολλαπλών επίπεδων δυσκολίας (σε στυλ Σούπερ Μάριο για τους παλαιότερους) με τρεις πίστες, όσες και οι θάλαμοι του Μνημείου και τίτλο «Poios einai mesa?». Τα concept για μπαρ ειδικού ενδιαφέροντος όπως "Bi-city" (εκ του Αμφί-πόλις), "Ifestiwn secret", "Thamenos Bar", "Area Panagiotarea", "Indi-Anna" κρίθηκαν τολμηρά αλλά και πρόωρα για συζήτηση προς το παρόν.
Στο κρίσιμο ζήτημα της χρηματοδότησης όλων αυτών των ιδεών και προτάσεων προτείνεται θέσπιση ειδικού κουπονιού στοιχήματος από τον ΟΠΑΠ με τον διακριτό τίτλο "Amphipolis Bet", τα κέρδη του οποίου θα επενδυθούν στην περιοχή. Οι αρχαιολόγοι πάντοτε αργούν χαρακτηριστικά και υπάρχει χρόνος αρκετός για τζόγο. Οι στοιχηματικοί οίκοι του εξωτερικού ήδη δίνουν προγνωστικά για το ποιος είναι ο ένδοξος ενταφιασμένος με καλύτερες αποδόσεις για τον Μέγα Αλέξανδρο πρώτο και τον Ηφαιστίωνα δεύτερο, ενώ χαμηλά κινούνται ο Νέαρχος και η Ολυμπιάδα. Τι κι αν η αρχαιολογική σκαπάνη μπορεί να οδηγεί και στον κουβά, o σκοπός είναι ιερός – εσείς για ποιον θα στοιχηματίζατε;

Στάθης Παχίδης 

Δεν υπάρχουν σχόλια: